Beneficiile broccoli-ului asupra sănătăţii

Broccoli provine din familia verzei, a conopidei, napilor și a verzei de Bruxelles. Termenul este împrumutat din limba italiană, iar cultivarea pentru prima data a legumei s-a înregistrat prin secolele 17-18.

Astăzi, broccoli este una dintre cele mai iubite legume, și asta datorită aportului crescut de nutrienți, ce oferă nenumărate beneficii asupra sănătății. Tot mai multe persoane au început să includă broccoli în dieta lor zilnică, însă trebuie menționat faptul că odată supus la temperaturi mari, prin fierbere își va pierde nutrienții. Este recomandată servirea lui în stare proaspătă, sau eventual fiert la aburi.

Broccoli conține o multitudine de nutrienți ce sunt extrem de benefici asupra sănătății, incluzând Vitaminele A, C, acidul folic, fibrele și Calciu. Această legumă minunată a devenit atât de populară datorită acestor substanțe ce ajută sănătatea întregului organism, putând să prevină boli grave, așa cum este cancerul.

Multele avantaje pe care le înregistrează consumul de broccoli sunt datorate fierului, proteinelor (a€œcaramizile unui organism sanatos), calciului (mineralul care iubește oasele), cromului, carbohidraților (care oferă energie organismului), vitaminei A (benefică pentru piele), vitaminei C (inhiba radicalii liberi), antioxidanților și fitochimicalelor.

Previne cancerul

Broccoli este bogat în fitonutrienti (sulforafan) care au importante efecte anti-cancerigene. Cercetătorii au demonstrat că această legumă are un compus numit indole-3-carbinol ce ajută la dezactivarea unui puternic estrogen metabolit, care favorizează creșterea tumorilor, mai ales cele de la nivelul sânilor, în timp ce scade nivelul de 2-hidroxiestrone, o formă de estrogen cu rol în protejarea împotriva cancerului. S-a dovedit că indole-3-carbinol, un puternic antioxidant ce se găsește în broccoli, nu numai că suprima creșterea numărului de celule cancerigene, dar le distruge și pe cele aflate la metastază. Totodată, oamenii de știință au descoperit că sulforafanul mărește capacitatea enzimelor de a detoxifia organismul, posibil prin alterarea genelor de expresie, cele care grăbesc curățarea substanțelor cancerigene. Mai mult decât atât, elimină din organismul uman o bacterie ce provoacă cancerul de stomac.

Ajută la menținerea unui sistem nervos sănătos

Datorită conținutului bogat în potasiu, acesta nu doar că ajută la sănătatea sistemului nervos, dar face ca și creierul să funcționeze în parametrii normali.

Reglează presiunea sângelui și reduce colesterolul

Cromul, fibrele și potasiul din broccoli reușesc să scadă nivelul de colesterol rău și odată cu acesta reglează presiunea sângelui. În plus, luteina din broccoli îmbunătățește calitatea vaselor de sânge de la inimă, protejând împotriva bolilor cardiovasculare.

Protejează pielea de razele solare, reducând riscul cancerului de piele

Broccoli este benefic în detoxifierea organismului, ceea ce îmbunătățește capacitatea de funcționare a ficatului, înfrumusețând aspectul pielii. Un studiu realizat la Universitatea John Hopkins indică faptul că sulforafanul poate ajută la repararea pielii afectate de razele soarelui. Cercetătorii au descoperit că expunerea la soare este necesară pentru aprovizionarea organsimului cu vitamină D, fără a crește riscul declanşării cancerului de piele.
Iar datorită conținutului de vitamine A și C întinerește pielea, ajutând în cadrul procesului de regenerare.

Ajută digestia

Broccoli conține fibre benefice digestiei. Acestea ușurează digestia, previn problemele cauzate de mesele îmbelșugate și odată cu acestea și constipația.

Elimină toxinele din organism

Cu fiecare meniu servit, organismul se detoxifică grație aportului de vitamină C, aminoacizi și sulf. Odată eliminate toxinele, organismul reușește să funcționeze mai ușor și este scăzut riscul dezvoltării unor boli grave.

Controlează diabetul

Diabetul este o afecțiune supărătoare care, necontrolată, se poate agrava ducând la complicații. Dar broccoli reușește să controleze starea diabetului prin aportul de crom (echilibrează nivelul de insulină).

Întărește sistemul imunitar

Dacă un sistem imunitar scăzut este vulnerabil în calea bolilor, un sistem imunitar puternic prezintă un risc scăzut de infectare. Organismul poate fi ajutat prin alimentație și sport. Când vine vorba de alimentație, legumele verzi sunt și de data aceasta cheia, întăresc sistemul imunitar, lucru pe care îl înregistrează și broccoli. Meritele aducându-se acidului ascorbic sau vitaminei C.

Ajută vederea și previne cataracta

Cercetătorii au demarat mai multe teste pe broccoli și au obsevat că beta-carotenul (descompus în vitamină A) îmbunătățește vederea și scade riscul dezvoltării degenerării maculare. Conține puternici antioxidanți din familia carotidelor numiți luteină și zeaxantin, care se găsesc în cantități mari la nivelul cristalinului. Cele 36.000 de persoane care au participat la studiu au consumat broccoli de cel puțin 2 ori pe săptămâna, iar rezultatele arată că aceștia prezintă un risc cu 23% mai scăzut de a dezvoltă cataractă în comparație cu persoanele care nu consumă broccoli.

Previne osteoporoza și întărește oasele

Când trebuie să îți întărești sistemul osos, alege broccoli. O cană cu broccoli conține 74 mg de calciu și 123 mg de vitamină C care ajută la absorbția calciului în oase și toate aceste beneficii cu numai 44 calorii. Broccoli este mai eficient decât portocalele, deoarece o portocală are 69 mg vitamină C, nu conține calciu și are cu aproximativ 50-60% mai multe calorii. Cât despre produsele lactate, despre care se spune că sunt sursă sigură de calciu, acestea nu conțin vimania C, ci grăsimi saturate €“ din caterogia celor rele. Un pahar cu lapte are 121 calorii, dintre care 42 de calorii provin din grăsimi.

Previne anemia și ajută la pierderea în greutate

Dacă anemia este cauzată de carențele de fier și acid folic, consumul de broccoli vine să suplimenteze dozele de minerale și previne afecțiunea, iar datorită aportului caloric scăzut, ajută la pierderea în greutate.

Previne maladia Alzheimer

Un studiu realizat pe pacienți cu risc de dezvoltare a maladiei, care au adoptat o dietă bogată în acid folic, au înregistrat un risc scăzut de îmbolnăvire. Broccoli este în acest sens un aliment care previne maladia Alzheimer.

sursa articol: marawvegan.ro

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns