Legea conversiei in franci elvetieni merge la promulgare

Camera Deputatilor a adoptat, ieri, legea privind conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) luate de persoanele fizice, cu 248 de voturi ”pentru” si niciunul ”impotriva”.

Ce spune legea?

Toti romanii persoane fizice care au luat credite in CHF si nu le-au rambursat inca, pot sa ceara bancilor ca acele credite sa fie convertite in lei, la cursul istoric, adica la cursul de schimb existent la data semnarii contractului de credit.

In forma votata ieri, deputatii au eliminat plafonul minim de 50%, adica vor putea cere conversie si cei ale caror rate lunare la credit sunt mai mici de 50% din venituri.

Aceasta prevedere era si in textul care a fost propus acum o saptamana, dar acum a fost eliminat si plafonul de 250.000 de CHF, adica spre deosebire de forma legii votata saptamana trecuta, legea votata astazi spune ca pot cere conversie in lei la cursul istoric si cei care au luat credite mai mari de 250.000 de CHF.

Cate persoane sunt afectate?

Conform unui raspuns oficial trimis pe 10 octombrie de BNR la o interpelare parlamentara, intre 16 ianuarie 2015 si 26 august 2016, au fost trimise bancilor circa 57.300 de solicitari de solutionare a creditelor in CHF.

Dintre acestea, aproximativ 33.500 de solicitari au fost solutionate prin negocieri intre banci si datornici, asa ca din calcul reiese ca au mai ramas mai putin de 24.000 de solicitari nesolutionate.

Cei care au apucat deja sa ajunga la o intelegere cu banca au o sansa in plus pentru ca textul votat ieri spune ca „la cererea consumatorilor bancile care au procedat la conversia creditelor în franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi”.

Deputatul PSD Ana Birchall a afirmat clar ca astfel s-a dorit sa se dea o sansa si celor care au ajuns deja la o intelegere cu banca, dar considera ca intelegerea este mai proasta decat conversia decisa prin lege, deci vor sa denunte acea intelegere.

Ce spun bancile?

Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, a fost dramatic si a spus ca legea ar fi un veritabil tsunami pentru bancile comerciale.
Mai tehnica, Banca Nationala a estimat pe 10 octombrie ca bancile vor pierde in total 2 miliarde 400 de milioane de lei.

Tot BNR a spus ca din totalul creditelor acordate populatiei, doar 5% sunt in CHF, in schimb, rata creditelor neperformante in CHF este de33%, ceea ce este enorm.
In fine, BNR mai spune ca daca se face conversia din CHF în lei la cursul istoric, sase banci ar fi afectate, dintre care două banci ar putea sa ajunga cu solvabilitatea sub minimul reglementat.

Imediat dupa votul din Parlament, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ca in economie numai contractul conteaza, adica ar trebui ca ceea ce scrie intr-un contract sa nu mai poata fi schimbat.

El a estimat ca legea va duce la tensiuni macroeconomice: „Riscul este mai mare si acest lucru trebuie inteles. Traim un paradox: situatia macroeconomica buna, dar riscuri mari si tensiuni microeconomice enorme. Ce crede Banca Nationala ca trebuie facut: trebuie sa protejam eechilibrele macro ca pe ochii din cap, sa fie o crestere economica adevarata, durabila, si nu pe seama unor dezechilibre macro”.

Cat de mare este pericolul?

Daca este sa ne luam dupa ce apreciaza agentia de rating Fitch, citata de Reuters, adoptarea Legii conversiei creditelor din franci elvetieni in lei nu va avea efecte imediate asupra bancilor din Romania.

„Creditele in franci elvetieni (CHF) reprezinta o pondere neglijabila din imprumuturi la cele mai multe dintre bancile pe care le evaluam, iar, in cazul institutiilor bancare care au portofolii in franci mai mari, au fost pastrate suficiente rezerve pentru absorbirea potentialelor pierderi la conversie”, precizeaza Fitch.

In schimb, finantistii afirma ca Legea conversiei creditelor pune o presiune enormă pe cursul de schimb leu/euro si leu/CHF.

Astfel, economiștii de la ING Bank, citati de ZF, preconizau un curs de 4,54 lei pentru un euro.

Cel putin in ziua adoptarii Legii, adica ieri, aceasta previziune nu s-a adeverit: la incheierea sedintei de tranzactionare BNR a anuntat un curs de 4,5086 lei/euro, si de 4,1418 lei/CHF.

O sa vedem ce se va intampla in zilele urmatoare.

Depinde foarte mult de cati dintre cei 33.500 de datornici in CHF care deja au negociat o solutie cu bancile vor renunta la acea solutie si vor cere conversia conform noii legi.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns