19 februarie – „Ziua Brâncuşi“

Articol de , 19 februarie 2017, 07:48
Ziua Brâncuşi, sărbătorită la data de 19 februarie, va fi marcată în întreaga lume prin expoziţii de fotografie, conferințe, spectacole de teatru şi proiecţii de filme dedicate creaţiei marelui sculptor român.
Avem oameni care au creat, au construit și au dăruit esențial pentru România. Vorbim despre oameni fără de care ziua de astăzi sau cea de mâine ar fi mai goale și mai sărace.
Vorbim despre oameni care au impus numele României în istoria universală. Întreaga lume ar fi fost mai săracă fără operele lui Constantin Brancuși.
Marele sculptor a avut un mare vis: să ajungă celebru, să se audă despre el în toată lumea.
În spatele valorii celui care care și-a inscripționat numele în istoria universală se ascunde însă ceva aproape uitat astăzi – când au apărut “reţete” pentru reuşita în viaţă. Acel ceva se cheamă „trudă“. Există puţine personalităţi româneşti ale căror lucrări să fie cunoscute de atâta lume, de la copii, la vârstnici. Operele lui Constantin Brâncuși sunt apreciate în întreaga lume.
„Muza” a fost adjudecată cu 12,4 milioane de dolari, iar o variantă a „domnișoarei Pogany” s-a vândut cu 26 de milioane de dolari.
Există, în întreaga lume, peste 50 de cărți și monografii, mii de articole și studii despre Constantin Brâncuși, dovedind că a fost „unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor” (Jean Cassou).
Cunoscutul sculptor englez Henry Moore scria, ]n 1937: „Brâncuși a fost acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure”.
Astăzi, la Chișinău, va avea loc vernisajul expoziției „Constantin Brâncuşi – Pasărea măiastră” și spectacolul de pantomimă Pasărea în văzduh.
Marţi, 21 februarie 2017, la sediul Institutul Cultural Român, din Capitală, va avea loc o masă rotundă pe marginea volumului Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte de Matei Stîrcea-Crăciun, publicat la Editura „Brâncuşi” din Târgu Jiu.
La Paris, ICR va organiza manifestarea „Brâncuși secret: Omul, în umbra Artistului”, miercuri, la sediul Ambasadei României în Republica Franceză. Evenimentul va debuta cu proiecția filmului ȚÎn căutarea tatălui”, în regia lui Ionuț Teianu, urmat de o dezbatere cu regizorul și Doina Lemny, specialist recunoscut în opera lui Brâncuși.
La New York evenimentul „BRÂNCUȘI: The Visionary” „BRÂNCUȘI: Vizionarul”, organizat la sediul ICR, a avut-o oaspete de onoare pe Doina Lemny, curator la Musée National d’Art Moderne din Paris, de care aparține și celebrul „L’Atelier Brancusi”.
Concomitent cu acesta, a fost realizată și o expoziție de carte, cu volume provenind din fondul Bibliotecii Institutului și din colecții private, dedicate operei și personalității lui Brâncuși, incluzând monografii și studii critice, în engleză, română și franceză.
Filmul „Constantin Brâncuși – unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor”, realizat în cadrul campaniei „Eu aleg România” 100 de români pentru istoria lumii, este disponibil pe canalul Youtube al campaniei și pe site-ul nostru bucurestifm.ro.