Protest al foştilor angajaţi ai REBU care au fost concediati

Aproximativ 200 de persoane, foşti salariaţi ai societăţii de salubrizare, au protestat astăzi în faţa Municipalităţii, din cauza pierderii locurilor de muncă.

Florin Cepanariu, directorul general al REBU, spune că, în urma încheierii contractului de salubrizare stradală cu Primaria Sectorului 4, au fost disponibilizaţi 520 de muncitori, care activau în cadrul firmei.

El a declarat, pentru Bucureşti FM, ca societatea de salubrizare îşi va respecta obligaţiile faţă de foştii săi angajaţi, asigurând plata lichidării la zi, plata a două salarii compensatorii pentru fiecare angajat disponibilizat şi de asemenea plata orelor suplimentare.

Şeful de la REBU spune că societatea mai face salubrizare menajeră pentru 140 de mii de abonaţi casnici, pentru 9000 de agenţi economici şi pentru 2500 de instituţii din Bucureşti.

Cât priveşte bilanţul financiar al firmei, REBU ar mai avea de primit circa 4 milioane de euro de la Primăria Sectorului 4.

Asta în timp ce, în ultimii ani, operatorul de salubrizare din Sectorul 4 ar fi varsat la bugetul Primăriei Capitalei cel puţin câte un milion de euro net, în fiecare an, ca dividende cuvenite Consiliului General, care deţine 49% din acţiunile REBU, a mai declarat Cepanariu.

El mai spune că oamenii disponibilizaţi de la REBU ar trebui să meargă să îşi caute de lucru la ADP Sector 4 sau la firma care va prelua salubrizarea acestui sector.

Conform lui Cepanariu, REBU va participa la orice licitaţie pentru salubrizare stradală şi dezăpezire care va avea loc în Bucureşti.

Cât priveşte procedura de achiziţie publică a serviciului de salubrizare şi dezăpezire în Sectorul 4, şeful de la REBU spune că a fost lansat un caiet de sarcini, iar licitaţia ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii mai.

Procedura ar fi fost însă suspendată, din cauza unor contestaţii privind caietul de sarcini.

Autoritatea Locală a Sectorului 4 nu a anunţat un calendar privind reluarea procedurii de achiziţie publică, a mai spus Cepanariu.

În privinţa situaţiei muncitorilor concediaţi de la REBU, care au protestat astăzi la Primăria Capitalei, consilierul primarului Daniel Baluţă, Cristian Zărescu, a declarat, pentru Bucuresti FM, ca foştii angajaţi ai operatorului de salubrizare se pot angaja la ADP Sector 4 cu atribuţii şi în condiţii salariale similare celor pe care le-au avut la REBU, dar că nu doresc acest lucru.

„După protestul celor 300 de persoane disponibilizate de la REBU, care a avut loc în faţa sediului Primariei Sectorului 4, am mers personal cu muncitorii la ADP Sector 4, de unde au luat şi actele pe care ar fi trebuit să le completeze, pentru a fi angajaţi.
Ulterior însă, aceşti oameni nu au mai revenit pentru formalităţile de angajare.
Doar 10 dintre foştii angajaţi de la REBU s-ar fi angajat la ADP Sector 4”, spune Zărescu.

Consilierul primarului Daniel Baluţă a adăugat că nu înţelege de ce oamenii s-au dus să protesteze în faţa Primăriei Capitalei cerând locuri de muncă, de vreme ce au deja acele locuri de muncă, oferta de angajare la ADP 4 fiind încă deschisă.

În context trebuie reamintit faptul ca REBU a fost operatorul de salubrizare şi dezăpezire din Sectorul 4, in ultimii 20 de ani.

Contractul dintre această firmă şi Primăria Sectorului 4 a încetat pe 10 aprilie, urmând a fi organizată o procedură de achiziţie publică.

Conform legislaţiei europene, având în vedere valoarea mare a unui asemenea contract, licitaţia trebuie să fie una la care să poata participa operatori specializaţi din tot spaţiul comunitar.

Sursa: Mircea Apostolescu

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns