Cele mai interesante evenimente de astăzi, 12 mai, din Bucureşti

CINEMA

* De astăzi până Duminică 14 mai, la Cinema Elvira Popescu se desfăşoară retrospectiva celui mai mare festival de film istoric din Europa, cel de la Pessac, ca urmare a parteneriatului dintre acesta şi Festivalul de Film Istoric de la Râşnov. Programul primei zile cuprinde:

– de la ora 17:00, proiecţia documentarului „Ocupaţia neîntreruptă, artiştii în timpul războiului” care, printr-o incursiune în viaţa artistică a Parisului aflat în plină ocupaţie, prezintă cariera profesională şi existenţa cotidiană a artiştilor emblematici ai perioadei (Jean Gabin, Arletty, Maurice Chevalier, Tino Rossi, Sacha Guitry), care, ca oricare cetăţean francez al anilor ’40, au fost confruntaţi cu alegerea dintre colaborare şi rezistenţa împotriva noului val al istoriei.

– de la ora 18:30, proiecţia filmului este urmată de o dezbatere la care participă regizorii săi, Yves Riou şi Philippe Pouchain, cărora li se adaugă Pierre-Henri Deleau (actor, producător, selecţioner, director de festival) şi Alain Guédé (jurnalist, regizor şi cercetător).

– de la ora 20:30, în prezenţa regizorului Alain Guédé, rulează „Le Nègre des Lumières / Negrul Epocii luminilor” ce prezintă povestea incredibilă a destinului singular şi a geniului muzical al lui Joseph de Boulogne de Saint-George, născut în Guadalupa dintr-o mamă sclavă şi un stâpân alb de plantaţie, care la 24 de ani cucereşte Parisul ca strălucit violonist fiind pe punctul de a fi numit de regina Maria Antoaneta director al Academiei Regale de Muzică, însă, izbucnind revoluţia, ajunge să fie întemniţat.

* La Cinemateca Eforie, în acest week-end se desfăşoară Bucharest Fashion Film Festival, ce are Gala de deschidere astă-seară, de la ora 20:00, cu documentarul „Prima luni din mai” de Andrew Rossi, ce aruncă o privire în culisele a două dintre cele mai importante evenimente culturale din New York: „China: Through The Looking Glass” – cea mai vizitată expoziţie de modă din istoria Institutului Modei de la Muzeul Metropolitan de Artă, şi Gala Met din 2015 – o strângere de fonduri la care au participat foarte multe vedete. Filmul îi prezintă pe Anna Wintour, editor-şef al revistei Vogue şi preşedinta galei, şi pe Andrew Bolton, custodele care a organizat un spectacol revoluţionar, pe măsură ce se pregătesc pentru o seară de neuitat.

MUZICĂ

* Concertul săptămânal susţinut astă-seară de Orchestra Naţională Radio sub bagheta maestrului William Kunhardt, de la ora 19:00 la Sala Radio, este unul Regal, dedicat sărbătorii de 10 Mai, la el asistând Principesa Maria. În program: „Imnul Regal” de E. Hübsch, Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră op. 61 de Beethoven – solist Eugen Sârbu şi Simfonia nr. 4 în mi minor Op. 98 de Brahms.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii dirijat de Christian Badea şi având ca solistă pe Gyehee Kim. În program: Uvertura operei „Nunta lui Figaro” şi Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră, în La major de Wolfgang Amadeus Mozart, precum şi Simfonia fantastică de Hector Berlioz.

* Tot de la ora 19:00, la sala de concerte George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică, începe recitalul susţinut de pianistul Eduard Kunz, care va încânta publicul cu un repertoriu ales din Bach şi Beethoven. Intrarea este liberă.

* În cadrul Festivalului de folk „Flori pentru Suflet – Remember Florian Pittiş”, ce se desfăşoară în acest week-end în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (fost IOR), pe scena de lângă lac vor susţine concerte începând cu ora 18:00: Marius Matache & Folk Band Imperfect, Florian Chilian Pre@clasic, Viţa de Vie Acustic şi Alina Manole cvintet. Bucureşti Fm este partener media al evenimentului.

Detalii despre acest Festival găsiţi aici.

* Festivalul etniilor „Etnorama”, ce se desfăşoară în Parcul Herăstrău în acest sfârşit de săptămână, a programat astă-seară concertele:

– de la ora 19:30, White Mahala;

– de la ora 20:30, Marius Mihalache Band.

Mai multe informaţii despre acest Festival găsiţi aici.

Programul pe ore al evenimentelor din cadrul Festivalului îl găsiţi aici.

* „Una Noche de Bolero” se intitulează concertul susţinut de cantautorul cubanez Nestor Michell de la ora 19:30 în ARTea.

* De azi până pe 19 mai, la cafeneaua Hotelului Ibis Nord se desfăşoară festivalul de jazz after-hours „Caffe Festival Ibis”, component al EUROPAfest la care participă artişti din 19 ţări sub sloganul „New Jazz Generation”. Deseară, de la ora 20:00, cântă: duo-ul americano-britanic „Far From Carolina” şi TRIISM, trio de jazz din California de Nord.

Programul complet al EUROPAfest îl găsiţi aici.

* „Pe cine numim…Eu” este titlul recitalului poetic, tandru şi ironic, susţinut de Sergiu Cioiu de la ora 20:00 la Teatrelli, acompaniat de Yuben Gordievski (Clape) şi Vlad Creţu (Chitare). În program cântece şi poeme de: Alexandru Mandy, Marin Sorescu (de la care a fost preluat versul ce dă titlul spectacolului), Miron Radu Paraschivescu, Lucian Vasilescu, Romulus Vulpescu şi alţii.

* Tot de la ora 20:00, în Quantic Club începe evenimentul intitulat „A Prog Night”, la care participă trupele greceşti Poem şi Until Rain, cărora li se alătură bucureştenii de la Taine.

* Beatles’n’Jazz este titlul concertului susţinut, de la ora 20:30 la CinemaPRO, de Adrian Nour, Cătălina Beta şi colegii lor instrumentişti: Adrian Flautistu – bass, Ciprian Pop – chitara, Alexandru Borsan – pian, Iulian Nicolau – tobe.

* Petra Acker dă un concert în Clubul Ţăranului, începând cu ora 21:00.

* Artistul american de hip-hop avangardist Gonjasufi, aka Sumach Ecks cu rădăcini mexicane şi etiopiene, dă concert în premieră în România, după ora 21:00, în Control Club. Show-ul este deschis de duo-ul de hip-hop californian Skrapez.

* De la ora 22:30 încep concertele:

– Alternosfera, în Berăria H;

– tribut AC/DC cu Trupa The R.O.C.K, în Hard Rock Cafe.

* Alte două concerte au loc de la ora 23:55:

– Horia Brenciu & HB Orchestra, la Beluga Music & Cocktails;

– Back w. Steve O’Sullivan [live] & Mihigh, în Control Club.

FESTIVALURI

* În acest week-end are loc prima ediţie a festivalului „FREUDescu, Un Festival cu Tuşă Psihanalitică”, singurul ce îmbină arta şi psihanaliza. Organizat de Asociaţia pentru Sănătate, Cultură şi Educaţie PSYMA, este realizat în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, care-l şi găzduieşte la sediul din Hanul Gabroveni, unde astă-seară au loc:

– de la ora 18:30, lansarea povestirii „Transfer” a scriitoarei Esther Freud, strănepoata lui Sigmund Freud şi vernisajul expoziţiei „Cu gândul la Freud” de Nadia Ioan, la Sala Arcelor, însoţite de vin fin şi vorbe frumoase;

– de la ora 19:30, Silvia Colfescu şi Sanda Lepoiev susţin dialogul „Despre sufletul dintre coperţi”, la Sala Mare;

– de la ora 21:00, tot la Sala Mare, începe recitalul de pian „Contraste” al Mădălinei Paşol.

Mai multe informaţii despre acest Festival găsiţi aici şi aici.

* La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” azi şi mâine, în intervalul orar 10:00-18:30, se desfăşoară spectacolele celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, component al Festivalului Ziua Adolescenţilor. Premiile „Jos Pălăria” vor fi acordate Duminică 14 mai, de Ziua Adolescentului, în cadrul Galei Laureaţilor ce va avea loc la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie, de la ora 12.00.

ÎNTÂLNIRI, DEZBATERI

* În cadrul Salonului European de Bandă Desenată, ce se desfăşoară la Rezidenţa Scena9 din Str. I.L. Caragiale nr. 32, de la ora 18:30 începe masa rotundă „Hărţuirea sexuală şi traficul de persoane. Banda desenată în sprijinul femeilor.” Invitate: Grâce Pârvu şi Georgiana Drăgan.

* La Biserica Parohiei Sf. Nicolae – Dintr-o zi, de la ora 19:00 începe o seară de evocări şi mărturii despre Biserica Ienii, al doilea eveniment dintr-o serie ce marchează împlinirea celor 40 de ani care au trecut de la demolarea acestui important locaş de cult din centrul istoric al Capitalei.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns