Bucureștiul sub asaltul ploilor torențiale…

Începând de duminică după-amiază, Bucureștiul s-a aflat sub asaltul ploilor torențiale, iar ziua de ieri a fost una record, din punctul de vedere al căderilor de apă. Ieri după-amiază, între orele 15-16, dacă te aflai cu mașina în trafic, de-abia puteai vedea la câțiva metri în față și aveai senzația că te îndrepți către un zid de apă. Ca de obicei, chiar și în cazul unor ploi mai ușoare, astăzi de dimineață, orașul era blocat de semafoarele defecte.
Astfel, la intersecția Șoselei Panduri cu Calea 13 Septembrie, semafoarele prezentau galben intermitent, la intersecția Șoselei Mihai Bravu cu Calea Văcărești, cablurile sistemului de semaforizare erau inundate. La intersecția Șoselei Colentina cu Șoseaua Fundeni și la intersecția Colentina cu strada Maior Băcilă, un scurt circuit la cablu făcea semafoarele inutile. Tot pe Șoseaua Colentina, dar la intersecția cu strada N. Canea, semafoarele clipeau vesel, galben intermitent. În zona Apărătorii Patriei semafoarele nu funcționau din cauza unei avarii la rețeaua ENEL. Pe bulevardul Dinicu Golescu, la intersecția cu strada Mircea Vulcănescu, un automat pentru dirijarea traficului era defect. La intersecția Sos. Viilor cu strada C. Istrati, din nou semafoarele erau pe galben intermitent, ca și la intersecțiile Șoseaua Olteniței cu strada Iriceanu, Pod Timpuri Noi. În schimb, în zona de nord, foarte aglomerată dimineață la intersecția Căii Floreasca cu strada Glinka un alt automat pentru dirijarea semafoarelor era defect. La intersecția străzii Brașov cu strada Crinul de Pădure se înregistra, de dimineață, un scurt circuit în cablu. La Piața Rahova era lipsă tensiune, iar la intersecția Calea Rahovei cu strada Petre Ispirescu semafoarele funcționau defectuos, culorile galben și roșu rămânând aprinse.

De asemenea, la intersectia bulevardului Regina Maria cu bulevardul Unirii si la intersectia bulevardului Mărăști cu bulevardul Expozitiei, semafoarele erau pe galben intermitent.

În ceea ce privește funcționarea sistemului de canalizare, astăzi de dimineață se mai înregistrau acumulări de apă doar pe Calea Griviței, sub Pasajul Grant, în zona bretelelor de acces.

Directorul general adjunct al Apa Nova Compania de Ape București, Epsică Chiru, spune că, începând de duminică seară, am parcurs un interval cu evenimante meteorologice deosebite, în care Administrația Națională de meteorologie a emis, pentru București, un număr de 13 atenționări de fenomene meteo periculoase. Intensitatea ploii a fost una ieșită din comun, conform statisticilor multianuale. Ploile din ultimele două zile au fost un eveniment care se repetă odată la 20 de ani, spune Chiru. Conform șefului de la Apa Nova, în mai puțin de o zi, cantitatea de apă căzută asupra orașului a depășit media pe întreaga lună iulie. Spre exemplu, în Militari, s-au înregistrat peste 100 de litri pe metru pătrat, spune Epsică Chiru.

Reprezentantul Apa Nova a afirmat, pentru Bucuresti Fm, că sistemul de canalizare a tranzitat, prin caseta de sub Râul Dambovita, un debit maxim de 246 de metri cubi pe secundă. Spre comparatie, debitul Oltului este de 190 de metri cubi pe secundă.
Incepând de duminica trecută, Apa Nova, împreuna cu Apele Române, a luat măsuri, iar, pe parcursul evenimentelor, toate resursele umane si tehnice ale Companiei de Ape Bucuresti au fost prezente si au actionat, pe teren, spune directorul general adjunct al Apa Nova.
Au existat probleme punctuale, mici blocaje de trafic în anumite zone, pe perioade relativ scurte, tinând cont de intensitatea ploii, dar acestea au fost rezolvate operativ. Până ieri seară, la ora 23:30, la Apa Nova au fost înregistrate 653 de sesizări, la aceeasi oră fiind deja solutionate 615, iar restul de 38 se aflau în curs de rezolvare, spune seful de la Apa Nova.
Compania de Ape Bucuresti face, însă, apel la bucuresteni că, pentru a evita inundarea imobilelor, să ia câteva măsuri simple, precum montarea clapetelor antiretur, pentru care compania de apă și canalizare oferă consultantă gratuită, folosirea corectă a canalizării, a declarat Epsică Chiru, reprezentantul Apa Nova Compania de Ape Bucuresti.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns