Neurochirurgia la spitalul Colentina, intre fierastrau si microscop

Sursa foto: www.evz.ro

Jocuri de culise

“Ajunge!”

Asa isi incepea mesajul, tiparit e o foaie A4, (de acum) fosta conducere interimara a Spitalului Clinic Colentina.

In aceasta dimineata, inainte de vizita doamnei primar Gabriela Firea, medicii din spital au primit un fel de “manifest” intern, pentru a lua la cunostinta “atrocitatile” comise de cei doi neurochirurgi demisionari, dr. Dorin Bica si dr. Ionut Gobej.

Surse din cadrul spitalului au declarat, in exclusivitate pentru Bucuresti FM, ca aceasta hartie trebuia sa fie semnata pe verso si asumata de catre toti cei care au primit-o si trimisa apoi catre Societatea Nationala de Neurochirurgie, care ar fi trebuit sa ia masuri.

Desi de la numirea interimarei Silvi Ifrim in luna ianuarie spitalul a fost in cadere libera, desi mare parte din personal a plecat de bunavoie sau de multe ori fortat, autorul textului reclama faptul ca medicii tineri  doresc sa lucreze la standardele la care au facut o pana anul trecut.

Demisia celor doi medici este vazuta ca “zgomotoasa” si sunt acuzati din cauza faptului ca nu pot lucra, cu lipsa actuala de material si personal.

Faptul ca neurochirurgii au cerut si una si alta in folosul pacientilor este interpretat ca “sicanare” si “santaj”.

Desi se bucura atat de recunostinta din partea pacientilor dar si din partea spitalelor din strainatate unde oricand pot fi primiti sa profeseze, autorul textului ii ia pe cei doi neurochirurgi in deradere: “autoproclamata superioritate in ceea ce priveste performanta neurochirurgicala”.

Mai mult, afirma ca aceasta performanta este “o jignire si un vot de blam” adresat traditiei neurochirurgiei din Romania.

Acelasi autor doreste sa fie lasat sa lucreze “in liniste” pentru a si putea continua “performantele medicale”.

In final, medicii sunt atentionati ca “activitatea unui spital nu se conduce prin presa ci in conformitate cu legea”.

Absolut de acord dar in totala contradictie cu afirmatiile de mai sus , in care acuza ca, in ciuda transparentei lor, cei cu alta parere fata de a neurochirurgilor, nu au fost luati in seama.

Daca “transparenta” se cheama sa nu vorbesti la telefon, sa nu vrei sa participi la emisiuni, sa nu vrei sa faci declaratii…

Dar in DEX alta e definitia.

Post Scriptum

Dragi neurochirurgi, chiar aveti tupeu! Cum adica nu puteti lucra fara personal si fara consumabile, pe creier si pe coloana?! Fierastrau, bormasina…cuie, lipici…ceva, acolo, nu se gasesc?

Stimata doamna fost manager interimar, v-am sunat de cate ori am avut nevoie de o reactie pentru articole, emisiune, inregistrare. Degeaba!

Stimate autor al textului atasat, “traditia neurochirurgiei din Romania” stie si ea ca vremurile acelea au apus. Si ca altele sunt mijloacele de interventie ale celor doi tineri medici si ale colegilor lor.

Inovative.

Peste orice traditie facuta cu fierastraul pe cutia craniana, vine intr-o zi inovatia cu microscopul si cu tehnici noninvazive, vrand, nevrand.

Lumea si lucrurile nu se opresc , Nici la starea dumneavoastra de liniste, nici la “performantele”dumneavoastra medicale. De care, sincer, nu cred ca a auzit cineva.

De ei, in schimb…

Corneci Ionel Valentin a distribuit postarea :

4 septembrie la 20:08 ·

“Ajutati cu un share, va rog.

Durere si indignare la cote maxime.

Voi explica ceea ce inseamna cu adevarat ca un spital, si intr-un final pacientii, sa piarda doi medci precum Gobej Ionut si Bica Dorin. O sa incerc sa fiu cat mai succint in speranta mea de a trage un semnal de alarma si de a constientiza importanta situatiei.

Mama mea este una din cele doua persoane pentru care, in luna februarie, Domnul Doctor Ionut Gobej semnala neregulile din Spitalul Colentina ca urmare a schimbarii fortate a conducerii institutiei. Operatia era pusa sub semnul intrebarii din cauza lipsei de personal si materiale necesare. Pe scurt: mama avea o tumora gigant (meningiom petroclival) care fuse descoperita recent. Doi dintre cei mai renumiti medici neurochirurgi care activeaza in spitale private de top din tara si-au declinat competanta. Ceilalti pe care i-am consultat nu beneficiau de aparatura de ultima generatie necesara dasfasurarii operatiei in conditii optime. Si asa l-am cunoscut pe Dnl. Gobej. Un profesionist care dispunea de talent, dorinta si conditii (acestea din urma s-au pierdut).

De tinut minte:

– Operatia s-a desfasurat de la ora 10:00 la ora 01:30 (peste 15 ore);

– Dupa interventie, pe sectia ATI s-a facut un efort extraordinar pentru mentinerea situatiei sub control;

– Conditiile pe sectia de neurochirurgie erau exact cum ti-ai dori sa fie: personalul, desi putin in comparatie cu necesitatile, era mereu la datorie, conditiile de igiena erau bune;

– Nu s-a primit spaga (simt ca-i aduc o ofensa dmnului doctor cand spun cuvantul acesta insa trebuie stiut acest lucru)

Mama s-a recuperat insa mai are nevoie de o a doua interventie (lucru transmis si de catre Dnl. Gobej si de catre ceilalti medici pe care i-am consultat). Asa ca va intreb, dna. Fira si dna. Ifrim, unde va fi efectuata aceasta interventie? Desigur, o sa spuneti ca in celelalte spitale cu sectii de profil, pentru ca acestea exista si exista si alti medici competenti. Asa este, insa de ce in alta parte si nu aici (unde sunt probabil cele mai bune conditii din tara), unde lucrurile au mers brici, unde cazul este perfect cunoscut si tinut sub observatie si control?. Ce se va intampla, doamnelor, cu aceasta sectie de neurochirurgie? De ce doriti cu tot dinadinsul sa faceti exact opusul a ceea ce trebuie sa faceti? De ce va bateti joc de oameni? Prea multe intrebari? Oricum vor ramane fara raspuns.

Asa cum a ramas fara raspuns si petitia pe care v-am adresat-o in data de 11 februarie, dna. Primar, cand stateam cu mama in spital si turbat citeam cu neputinta cum operatia ei era probabil sa nu se mai faca. Au trecut 7 luni de atunci. Stici ce am primit? Un mail de confirmare cum ca a fost inregistrata cererea mea (care desigur ca n-a avut vreun numar de inregistrare sau modalitati de urmarire). Dna. Firea, va trebuie 7 luni sa raspundeti unei petitii? Sau de cate e nevoie? Asta reprezinta transparenta si sprijin acordat cetateanului?

Sa va spun cate ceva si despre cealalta „sefa” angajata in subminarea vietii pacientilor, dna Ifrim. O intrebare am pentru dvs.: cum puteti spune ca acesti medici sunt de vina pentru situatia de fata cand dvs. nici macar nu-i cunoasteti si habar nu aveti unde va desfasurati activitatea? Asteptand cu mama sa intram la un medic pneumolog, acum aproximativ o luna si doua saptamani, dna. Ifrim era in plina recunoastere a etajului 2 din corpul B al spitalului (unde se afla si sectia de neurochirurgie). Intreba, pentru ca habar nu avea, ce e cu fiecare camera in parte si ce se intampla acolo. Dupa mai bine de 6 luni de cand a preluat conducerea spitalului!!!!

Acesti medici au renuntat la salariile foarte bune pe care le primeau in strainatate si au venit in tara pentru ca doresc sa ajute la insanatosirea sistemului medical. In conditiile in care le dati cu sutul, de ce va mai mirati ca exodul medicilor este din ce in ce mai mare?

Chiar vreti sa plecam cu totii din tara? Logica simpla spune ca daca nu mai ai pe cine sa furi, nu mai ai ce sa furi, macar la atata sa va duca capul.

Insa eu nu vreau sa plec din tara, iar ca sa va vad pe voi plecati o sa fac tot posibilul sa multiplic ceea ce simt si sa resimtiti de o mie de ori mai mult in Piata Victoriei si unde mai e necesar sa ne prezentam

Credeti ca au inebunit dintr-o data si sunt pusi pe nereguli? Va zic asa, stimate doamne si stimati domni, ca nu doar despre cele doua sefe invocate mai devreme este vorba: nu-mi trebuie cifre, rapoarte, evaluari sau bilanturi din partea voastra sa-mi dau seama in ce hazna va scaldati, este de ajuns sa vad ca esti om, in adevaratul sens al cuvantului. Fiindca daca esti om, nu-i nevoie de un cec in alb prin care sa-mi promiti ceva, daca esti om ajuti pentru ca poti si pentru ca vrei, fiindca pentru asta te-ai angajat in meseria pe care o prestezi. Ionut Gobej este om si asta face mai mult decat ati reusit voi sa faceti vreodata, la un loc.”

 

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns