Registrul Auto Român vrea ITP în fiecare an pentru rable!

Articol de Mircea Apostolescu, 7 noiembrie 2017, 15:56 / actualizat: 7 noiembrie 2017, 17:04
Parlamentul discută îndesirea ITP !
Astăzi a fost discutată în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților propunerea de modificare legislativă promovată de către Registrul Auto Român (RAR) potrivit căreia mașinile mai vechi de 12 ani ar urmă să fie prezentate pentru Inspecția Tehnică Periodică (ITP) în fiecare an și nu o dată la doi ani, așa cum se întâmplă acum. Propunerea a primit votul Senatului, prima cameră sesizată.
Această măsură este menită să combată tendința de îmbătrânire a parcului auto activ, constatată încă din 2009, când vechimea medie a parcului auto activ era de 8,5 ani, spune Claudiu Mija, șef de departament în cadrul RAR.
Ne îneca rablele!
Această tendință a devenit din ce în ce mai accentuată după eliminarea timbrului de mediu, când România s-a umplut de rable, aduse din străinătate și înmatriculate la noi. Astfel, anul trecut, vechimea medie a parcului activ, adică acele mașini care circulă pe drumurile publice, au asigurări etc., nu cele care doar sunt înmatriculate în circulație, a crescut la 12 ani, a declarat reprezentantul RAR pentru București FM.
Bucureștiul a primit o „porție consistentă” de rable, în acest an fiind înmatriculate, în Capitală și în Ilfov, peste 50 de mii de mașini, potrivit unor date avansate de către primarul general Gabriela Firea.
Ce se va întâmpla …
Reprezentantul RAR spune că, dată fiind această tendință de creștere a vechimii parcului auto activ, instituția a propus îndesirea ITP pentru mașinile mai vechi de 12 ani. Această vechime este cea de la care autovehiculele încep să se deprecieze mai accentuat, potrivit statisticilor deținute de RAR.
Propunerea de îndesire a ITP este permisă de legislația europeană, care stabilește doar cerințe minimale pentru ITP, atât în privința categoriilor de vehicule supuse verificării, cât și în ceea ce privește frecvența efectuării ITP, susține Claudiu Mija.
”Mai mult decât atât, vechimea de 12 ani este prevăzută și de către noua directivă europeană privind efectuarea ITP, care va intra în vigoare în mai anul viitor și va da posibilitatea statelor membre de a introduce inspecții tehnice suplimentare pentru mașinile care depășesc 160 de mii de kilometri rulați”, mai spune el.
RAR a propus criteriul vechimii de peste 12 ani pentru o aplicare mai facilă, pentru a evita tendința de fraudare a odometrului, adică, pe românește, măsluirea kilometrajului, și având în vedere că parcursul mediu anual al autovehiculelor în România este de puțin sub 13 mii de kilometri, explică Mija.
Cum e cu ITP în Europa ?
Nu doar la noi se recurge la îndesirea ITP până la un an, ci și în alte 13 state UE, începând cu vechimi ale vehiculelor de la trei ani, în cazul Letoniei, de la șase ani, în Austria, cinci ani, în cazul Belgiei, patru ani și jumătate în Luxemburg. În Olanda, ITP este obligatorie la un an de la o vechime de nouă ani, pentru autovehiculele pe benzină, și de la o vechime de patru ani, pentru cele pe motorină. Polonezii sunt obligați să efectueze ITP la un an, de la o vechime a mașinilor de șase ani, portughezii de la o vechime de nouă ani, britanicii de la una de patru ani, slovenii de la opt ani, suedezii de la șapte ani, finlandezii de la șapte ani și islandezii de la nouă ani, exemplifica Mija.
Îndesirea ITP, în avantajul deținătorilor de vehicule!
Îndesirea ITP ar fi și în avantajul deținătorilor de mașini. Astfel, autovehiculul se va deprecia mai puțin, în intervalul dintre două ITP, iar deținătorul sau va putea remedia defecțiunile cu costuri mai mici, spune șeful de la RAR.
Dacă inspecția se face mai rar, mașina se depreciază mai mult și proprietarul acesteia este obligat să investească mai multi bani, pentru a repara defecțiunile și a o aduce la o stare de conformitate cu normele tehnice de siguranță privind circulația pe drumurile publice, explică Mija.
Relaxarea ITP pentru mașinile noi !
În același timp, pentru a incuraja achiziționarea de mașini noi, RAR ia în considerare și mărirea termenului pentru efectuarea primei ITP pentru autoturismele noi de la doi ani, cât este în prezent, la trei ani. Această diferențiere este implementată deja din anul 2012 pentru vehiculele ușoare, cu masa de până la 3,5 tone. Această propunere se încadrează între măsurile de relaxare a ITP. Este conformă cu practicile europene în domeniu și nu afectează esențial nivelul de siguranță rutieră, fiindcă cei mai mulți producători au extins garanțiile pentru vehiculele noi și au pârghii importante de tinere sub control a verificărilor obligatorii din perioada de garanție, explică Mija.
Alte măsuri antipoluare …
”Măsura preconizată de către RAR nu exclude alte măsuri ce pot fi luate de către alte autorități centrale și locale”, afirmă reprezentantul instituției.
Realitatea cotidiană a traficului blocat la orele de vârf, precum și faptul că România se află în plină procedură de infringement privind calitatea aerului din București, Brașov și Iași, au făcut ca, pentru prima oară, un primar general, Gabriela Firea, să vorbească despre introducerea unei taxe de mediu pentru accesul cu mașina în centrul orașului.
Desigur, discursul a fost unul timid, de tatonare, mai degrabă, a reacției publicului la o asemenea măsură, edilul Capitalei afirmând că, în prealabil, va avea loc o consultare a bucureștenilor.
Dar, sub presiunea procesului intentat la Curtea Europeană de Justiție de către Comisia Europeană, autoritățile române, atât cele centrale, cât și cele locale, vor fi obligate, probabil, să își asume, în sfârșit, măsuri concrete pentru reducerea poluării aerului.
În context, ar mai trebui amintit faptul că ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, a atras atenția cu câteva zile în urmă asupra faptului că România se află în plină procedură de infringement și că o condamnare ar însemna plata, în primă fază, a unei penalizări de 1,7 milioane de euro, iar, apoi, a 120 de mii de euro, pentru fiecare zi, pana la conformarea față de normele europene.
Cel mai grav nu este însă aspectul financiar, ci faptul că poluarea aerului ne „costă” sănătatea locuitorilor celor trei mari orașe, a copiilor, care sunt mai sensibili la efectele poluării aerului, ne „costă” ani de viață!