Ascultă Radio București FM Live

Ca să fim sănătoşi trebuie doar să… dansăm!

Ca să fim sănătoşi trebuie doar să… dansăm!

Articol de Stefania Grigore, 11 decembrie 2017, 09:15

În secolul trecut, dansul era una dintre cele mai des întâlnite metode de relaxare, de socializare, de menţinerii greutăţii corporale şi a unui tonus ridicat. Din nefericire, în zilele noastre, dansul nu mai este trăit la intensitate maximă, prin dans nu se mai exprimă emoţiile şi trăirile reale, iar tot mai puţină lume îl practică.
În opinia psihologului Andra Tănăsescu, depresia se instalează într-un ritm tot mai accelerat în societatea actuală din cauza “sedentarismului social” şi a nevoii tot mai mari de a interacţiona mai mult virtuală decât în viaţa reală. “Oamenii nu sunt neapărat mai sedentari decât erau acum câteva decenii, însă sunt mai sedentari social, adică nu mai simt acea plăcere, nevoie, dorinţă de a sta la poveşti cu oamenii, în viaţa reală, ci se închid tot mai mult în ei. Acest stil de viaţă s-a răsfrânt şi asupra dansului, care este practicat de un număr tot mai mic de oameni. În fapt, dansul era una dintre acele metode de socializare cele mai întâlnite şi iubite de majoritatea oamenilor. Chiar dacă se mai practică în zone tot mai izolate ale societăţii, acesta nu mai transmite aceleaşi emoţii, nu mai este trăit din străfundul sufletului şi nu mai este folosit ca o metodă de socializare, ci mai mult în sensul performanţei”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Care sunt beneficiile fizice ale dansului?
Dansul atrage după sine nu doar beneficii fizice, cât mai ales beneficii de ordin psiho-emoţionale. “Dansul previne şi tratează anumite boli, fiind de ajutor în diabetul zaharat, unele afectiuni cardiovasculare, afectiuni musculare, articulare şi osoase, obezitate, tulburări psihice etc, ajută la întărirea oaselor şi previne osteoporoza la femei, ajută la ameliorarea sau prevenţia unor afecţiuni articulare sau musculare, arde caloriile şi este “adjuvant” în reglarea glicemiei. De asemenea, prin dans, ajungem să ne cunoaştem mai bine corpul, încetineşte procesele de îmbătrânire, energizează, ajută la digestie, prin stimularea musculaturii trunchiului şi crearea unui joc de presiuni care se transmit organelor digestive, previne anemia prin stimularea creării unei cantităţi mai mari de sange în organism, învăţăm tehnici de respiraţie şi intensifică reflexele”, declară psihologul Andra Tănăsescu.
Din perspectiva beneficiilor psiho-emoţionale, specialistul este de părere că dansul îmbunătăţeşte funcţia cognitivă şi memoria la orice vârstă, creşte stima de sine, eliberează emoţii negative, ca: furie, teamă, ură etc., îmbunătăţeşte comunicarea intrapersonală, combate stresul şi depresia şi previne afecţiunile psihiatrice.

Ce stiluri de dansuri putem exersa?
Psihologul Andra Tănăsescu este de părere că nu trebuie să ne cantonăm pe un singur dans, ci fiecare stil de dans atrage după sine beneficii particulare. Astfel, iată care sunt cele mai populare stiluri de dans pe care le putem exersa, astfel încât să abundăm de energie, să ne păstrăm încrederea în sine şi să fim fericiţi:

– Latino reprezintă o combinaţie de dansuri din Caraibe, America de Sud şi mici influenţe din Africa, implică de obicei un partener de dans, de sex opus, şi pune accentul pe ritmurile latino şi mişcările senzuale. “Acest dans aduce beneficii prin faptul că încurajează ieșirile în mediul social, dezvoltă încrederea și capacitatea de exprimare, precum și libertatea de mișcare care, în viața de zi cu zi, se traduce în libertatea de a trăi viața”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

– Balet„Baletul este un gen de dans artistic figurativ, executat de una sau mai multe persoane. Prin practicarea acestuia, mobilitatea, echilibrul și flexibilitatea cresc semnificativ. În ceea ce privește dezvoltarea psiho-emoțională, baletul ajută la stabilirea unui mod de viață ordonat, echilibrat și crește capacitatea de concentrare”, afirmă psihologul.

– Dansul contemporan. “Dansul contemporan se poate spune că se aseamănă cu baletul, venind în plus cu o libertate imensă de mișcare și exprimare. În timp ce baletul se bazează pe mișcări și structuri fixe, repetitive, posturi exacte și linii perfecte, dansul contemporan încurajează creativitatea și exprimarea liberă. Acest tip de dans creează una dintre cele mai puternice conexiuni minte-corp-emoții și aduce imense beneficii din punct de vedere psiho-emoțional”, declară psihologul Andra Tănăsescu.

– Hip-hop şi street dance. “Hip-hop-ul și Street dance-ul precum și alte dansuri din această arie, sunt dansuri dinamice, expresive, bazate pe structuri clare și în același timp inovatoare. Printre mișcările dinamice, explozive, se regăsesc inclusiv acrobații și mișcări care țin de un control desăvârșit al corpului. Aceste dansuri oferă un impuls de energie și creativitate, expresivitate și putere”, menţionează specialistul.

– Belly dancing – “Atunci când ne referim la belly dancing, ne gândim la mișcări unduitoare, precum valurile apelor. Această curgere a mișcărilor ține de mobilitatea și controlul corpului și, în același timp, duce la o lejeritate în mișcarile corpului. Prin practicarea acestui tip de dans, energia corpului este pusă în mișcare și potențată, lucru care duce la o conexiune foarte puternică între minte și suflet”.

Actualitate duminică, 18 mai 2025, 19:36

Sepsi Sfântu Gheorghe a retrogradat în Liga 2!

Sepsi a retrogradat în Liga 2. Formația din Sfântu Gheorghe a fost învinsă cu 2-1 de Unirea Slobozia, într-un meci din ultima etapă a...

Sepsi Sfântu Gheorghe a retrogradat în Liga 2!
Actualitate duminică, 18 mai 2025, 18:36

Liga 2 de fotbal s-a încheiat!

Liga 2 de fotbal s-a încheiat, astăzi, cu 3 partide. Campioana FC Argeş, a învins-o, scorul de 4-0, pe Csikszereda Miercurea Ciuc, în ultima...

Liga 2 de fotbal s-a încheiat!
Actualitate duminică, 18 mai 2025, 18:18

Vreme schimbătoare în Capitală!

Meteorologii anunță vreme schimbătoare în Capitală! Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben furtuni, cu vânt puternic,...

Vreme schimbătoare în Capitală!
Actualitate duminică, 18 mai 2025, 17:54

CSM Bucureşti a încheiat sezonul cu o victorie!

CSM Bucureşti a încheiat sezonul 2024-2025 cu o victorie! Formația din Capitală, desemnată campioană încă din etapa trecută, a învins-o pe...

CSM Bucureşti a încheiat sezonul cu o victorie!
Actualitate duminică, 18 mai 2025, 16:49

„Hotel Caracaș”, instantaneu de istorie bucureșteană din secolul al XIX-lea!

Muzeul Municipiului București le propune atât bucureștenilor, cât și turiștilor, fie ei români sau străini, un nou concept expozițional, în...

„Hotel Caracaș”, instantaneu de istorie bucureșteană din secolul al XIX-lea!
Actualitate duminică, 18 mai 2025, 16:17

Incidente electorale, la București!

Se fac cercetări, la București, după ce au apărut informații conform cărora în Sectorul 1 ar fi fost găsite buletine de vot deja ștampilate...

Incidente electorale, la București!
Actualitate duminică, 18 mai 2025, 13:46

Florin Oprișor, antrenor și fost jucător de rugby la RC Grivița, despre nivelul din România al disciplinei sportive și despre promovarea tinerelor talente: „Cei care practică rugby au șansa de a deveni bărbați cu adevărat și se pot disciplina enorm”

Florin Oprișor a fost „oaspetele” unei noi ediții cu tematică sportivă a emisiunii radiofonice de pe București FM, „În Comunitate”,...

Florin Oprișor, antrenor și fost jucător de rugby la RC Grivița, despre nivelul din România al disciplinei sportive și despre promovarea tinerelor talente: „Cei care practică rugby au șansa de a deveni bărbați cu adevărat și se pot disciplina enorm”
Actualitate duminică, 18 mai 2025, 13:08

Politia cerceteaza o sesizare privind buletine de vot deja stampilate

Pana in acest moment nu s-au inregistrat situații deosebite, transmite Politia Capitalei. Pentru ca s-au sesizat unele situatii de fotografiere sau...

Politia cerceteaza o sesizare privind buletine de vot deja stampilate