Să ne (re)amintim de Cerbul de Aur
Articol de , 30 august 2018, 12:06 / actualizat: 30 august 2018, 18:42
După o pauză de 9 ani, festivalul care a marcat istoria muzicii în România si care a schimbat mult din ceea ce a însemnat muzica în general la noi în țară a revenit. Că au trecut 50 de ani de la prima ediție pare impresionant. Însă, până în momentul în care nu trăiești cumva palpabil acești mulți ani nu poți conștientiza. Seara de 29 august nu a fost una ca oricare alta, ci s-a transformat într-o telecomandă pe care organizatorii Cerbului de Aur au apăsat pentru a ne purta prin toți cei 50 de ani în peste 5 ore de Gală Aniversară.
De la prezența fizică pe scenă, chiar în deschidere, a uneia dintre primele vedete a Festivalului de la Brașov, Gigliola Cinquetti, până la recitalul fabulos al Andrei, publicului prezent în Piața Sfatului, telespectatorilor TVR și ascultătorilor posturilor Radio România li s-a făcut cadou un adevărat carusel de emoții prin muzică și imagini.
Însă, ce ar fi muzica fără o punere în scenă adecvată? La Brașov s-a construit poate cea mai frumoasă scenă, iar pe ecranele sale au rulat imagini din arhiva Festivalului Cerbul de Aur. Dincolo de emoția revederii unor secvențe filmate de-a lungul unei jumătăți de veac, este uluitor să poți trăi senzația că oameni care acum ne privesc de Sus și ne-au lăsat voci inconfundabile prin muzica lor sunt dintr-odată lângă noi. Astfel, „Un actor grăbit” al Laurei Stoica a răsunat în Brașov prin interpretarea orchestrei Radio, în timp ce vocea Laurei s-a auzit prin voice track, iar chipul său a fost proiectat pe imensele ecrane din Piața Sfatului. Un alt moment la fel de emoționant a fost cel de remember Dan Spătaru. Practic, cu toții am trăit pentru câteva zeci de minute senzația că maestrul este din nou printre noi.
Pe scenă au urcat nume mari precum Corina Chiriac, Monica Anghel, Laurențiu Cazan, Nico, Doru Tufiş, Proconsul, Ovi, Luminiţa Anghel, Narcisa Suciu și Răzvan Krivach. Fabuloasă a fost reacția publicului. Nu au fost doar aplauze, ci s-a cântat odată cu toți acești artiști. Mai mult, tineri născuți cu mult după ce aceste nume lansau hit dupa hit știau versurile și cântau odată cu artiștii de pe scenă.
„Eu pe Mălina Olinescu și Monica Anghel le iubesc de mică. Nu are legătura că mama le ascultă melodiile. Am aflat de acești artiști de la părinții mei, însă am descoperit pe YouTube ceea ce au cântat ele și îmi plac mult. Da, abia aștept să cânte și Andra și am bilet și pentru seara în care va cânta Delia. Însă, mi-a plăcut mult de tot ceea ce s-a întâmplat astă seară”, a spus Raluca, o tânără de doar 19 ani.
Nu se poate descrie în cuvinte cum odată ce soarele apunea peste orașul de la poalele Tâmpei, luminile scenei amenajate în Piața Sfatului luminau cerul, un cerb proiectat pe clădirile din Piața Sfatului părea că vegheaza de sus tot evenimentul, în timp ce muzica rupea liniștea munților. Iar oamenii dansau și cântau, trăind emoția pe care doar Festivalul Cerbul de Aur o poate genera.
Surprizele nu se vor opri aici, întrucât 29 august a fost doar prima seară. Până pe 2 septembrie Brașovul este vulcanul din care vor erupe momente unice.