VIDEO: WEB 3.0 – Internetul viitorului e aici! Și vine cu asistenți inteligenți!

Un internet construit în jurul utilizatorului. Asta este propunerea MeetPlace, care aduce cu ea libertatea unei navigări sigure în online și ordine în datele generate. Toate acestea vor contura o realitate adevărată. Am aflat, #ÎnComunitate, cum poate arăta viitorul și internetul acestui viitor de la designerii lui, Răzvan Tecuceanu- expert în digitalizare şi inteligenţă artificială și Cristian Ene (CEO & Investor Relation Manager), invitații Ioanei Brușten în ediția de astăzi a emisiunii.

„Trăim într-o lume a datelor și câteva tehnici de manipulare pot controla orice om de pe planetă”, ne-a spus Razvan Tecuceanu- expert în digitalizare şi inteligenţă artificială.

Orice am face pe internet lasă în urma noastră o amprentă, niște date. Contează cum sunt folosite aceste date și în ce fel ne influențează alegerile. În acest haos intervine inteligența artificială, care are nevoie de date pentru a funcționa.

„În 2016, inteligența artificială „Al AlphaGo” a surclasat inteligența umană. Go este un joc special, în jocul Go există 10 la puterea 170 posibile variante de joc. Aici este marea minune care s-a întâmplat în 2016. Inteligența artificială a extras din această multitudine o variantă de joc care până în acel moment nu fusese folosită de niciun om. Deci o variantă necunoscută.”- a mai adăugat Răzvan Tecuceanu, expert în digitalizare și inteligență umană.

Această întâmplare avea să fie elementul declanșator al viitorului lui Răzvan Tecuceanu. A înțeles că modul în care sunt folosite informațiile contează, iar cu ajutorul  inteligenței artificiale se pot realiza lucruri fantastice.

Cristian Ene, CEO al companiei, ne-a explicat, la rândul său, în ce fel ar trebui să privim internetul viitorului și pe asistenții inteligenți, care ne vor fi parteneri de drum în noul ecosistem. Ne-a mai spus și în ce fel ne ajută inteligența artificială și cui îi aparțin aceste date, care rămân în urma noastră.

„Deci ce se poate face cu inteligența artificială? Putem optimiza absolut orice. și asta ne salvează timpul. Noi ne-am gândit că prin MeetPlace vrem să creăm internetul viitorului, în care avem asistenții noștri și în care datele noastre ne aparțin nouă. Asistenții noștri ne oferă, printre altele, cel mai important lucru, cea mai importantă resursă. Ne oferă mai mult timp.

Aceste date sunt, de fapt, urma pe care noi o lăsăm în orice aplicație în spatele nostru, și noi trebuie să înțelegem că aceste date ne aparțin. Și le putem lăsa, bineînțeles, de bunăvoie în lumea internetului sau pot fi cuantificate pentru noi, ca utilizatori. Trebui să ne gândim la acești asistenți inteligenți ca la o secretară personală, care poate fi implementată, până la urmă, în absolut orice domeniu. Și care ne poate face un anumit număr de task-uri, care pentru noi înseamnă timp.”

Asistentul inteligent este prietenul din viitor, care „ne va bate la ușă” mai curând decât am putea crede. Și vine să ne ajute să câștigăm timp pentru noi. Demn de orice film SF, acest asistent inteligent este user friendly, cu alte cuvinte, poate fi folosit și de un copil de 10 ani, care știe să folosească un smartphone.

Folosirea datelor personale, de către terți, ar trebui să fie o alegere personală pentru fiecare dintre noi. În acest moment, suntem agresați în mediul online de un număr masive de reclame, care ne ies în cale în funcție de căutările noastre, de preferințele noastre. Uneori avem nevoie de un produs și ofertele primite ne vin în întâmpinare.

„(…)însă, alegerea trebuie să fie la mine”, ne-a mai spus Cristian Ene CEO al companiei, care a mai precizat:

„Sunt foarte bine venite toate campaniile din social media, însă trebuie să fie alegerea noastră, dacă vrem să vină această informație peste noi sau să vină o informație generală. În ecosistemul nostru vei avea această posibilitate, de a alege ce faci cu datele tale. De a alege dacă le lași libere, dacă nu vrei să dai nimic.”

Credem sau nu, asistenții inteligenți pot fi pregătiți să ajute părinții să identifice talentele ascunse ale copiilor lor, iar părinții pot acționa în consecință.  Supravegherea copiilor poate fi un alt atribut al acestor asistenți virtuali.

„Asistenții inteligenți,  dacă tot sunt lângă copii, pot să recunoască din timp unde sunt talentele ascunse ale copilului și mă pot ajuta pe mine, ca părinte, îmi pot arăta în ce direcție ar trebui să încerc să sprijin copilul.”, a spus Răzvan Tecuceanu, expert în inteligență artificială

„Astfel, exploatăm exact abilitățile care trebuie, în baza căutărilor pe care le face, fără ca noi să știm, ne putem da seama ce îi place mai mult. În plus, acest asistent inteligent îi poate bloca accesul pe anumite site-uri, pentru că în zilele noastre s-a ajuns o mare de informații necontrolate. Aici vorbim exact despre partea de siguranță pe internet, de care se vorbește atât de mult”, a mai adăugat și Cristian Ene, CEO.

Asistentul viitorului învață! De fapt, noi îl vom sprijini în acest proces, prin punerea la dispoziție a datelor de care are nevoie pentru a executa anumite sarcini. Va exista chiar și o piață virtuală, în cadrul acestui ecosistem inteligent, în care vom putea vinde asistenții care au fost învățați să facă anumite lucruri. Procesul de învățare ne-a fost explicat de expertul în inteligență artificială, Răzvan Tecuceanu:

Noi îl antrenăm, așa cum antrenăm un copil mic, dându-i acestei inteligențe artificiale datele pe care vrem să le învețe, de exemplu, să citească, de pe o factură, toate datele relevante, cine mi-a facturat, ceea ce adresă este trecuta acolo, cât este TVA-ul, etc.

Eu, fără să știu, să cunosc, fără să fiu programator, pot, în acest ecosistem al viitorului, să am această fermă de antrenament, în care îi pun datele la dispoziție asistentului meu inteligent și apăs pe un buton și spun, acum învață și în momentul respectiv este un asistent inteligent pe care eu pot să îl vând pentru că este al meu, sunt datele mele.”

Viitorul este la un click distanță. În câteva luni, o aplicație nouă va aduce în viețile noastre asistenții inteligenți. Internetul care vine din viitor, către noi, va putea uni și orașele inteligente, acele SmartCity care ar putea oferi atât un mediu de viață de o calitate superioară, cât și mai multă siguranță pentru viețile noastre. Unirea acestor orașe va duce către o unire a comunităților, către nașterea unor proiecte care să îmbunătățească calitatea vieții. Și suntem foarte aproape de toate acestea. Viitorul se întâmplă acum. Ne vedem în WEB 3.0!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.