VIDEO: Drepturile femeilor în cazul unui divorț
Articol de bucurestifm, 21 martie 2023, 14:42
Multe persoane se trezesc la sfârșitul unei căsnicii cu datorii și fără un viitor sigur pentru că nu au luat în calcul vreodată despărțirea și nu s-au protejat din punct de vedere legal. Astfel, observăm din ce în ce mai multe situații în care partenerii aleg să rămână captivi în relații toxice, femei care suportă violența domestică pentru că neagă realitatea spunând că fac acest compromis pentru copii, că împart un credit/o locuință și nu văd o cale de rezolvare a unor situații greu de gestionat.
Andreea Saveli, avocat specializat în divorț și partaj, a venit duminică, în emisiunea LifeStyle și a povestit alături de Elena Zagaican despre drepturile femeilor și drepturile copiilor în cazul unui divorț.
„Atunci când o căsnicie se destramă intervin o serie de probleme legale foarte serioase și ambii parteneri trebuie să ia decizii majore cu implicații destul de mari asupra lor, dar și asupra copiilor.
Un proces de divorț, de exemplu, sau de separare poate să fie unul lung și dificil și cu foarte multe traume pentru toate părțile implicate.
De exemplu, atunci când divorțează părinții trebuie să stabilească custodia copiilor, pensie de întreținere, program de vizită, cu cine va locui copilul.
Aceste decizii trebuie să le ia în așa fel încât să nu le afecteze prea mult viața personală a copiilor pentru că ei pot deveni anxioși, li se reduce capacitatea de a învăța, de exemplu.
Pot fi situații de abuz fizic sau emotional, situații care pot veni chiar din partea părinților, de aceea este bine ca în aceste situații oamenii să ceară și să caute ajutor profesional și support, atât din punct de vedere emotional, cât și din punct de vedere legal pentru ca, împreună, să găsească cele mai bune soluții pentru ei.”
Uneori tindem să credem că situațiile de violență domestică sunt regăsite cu precădere în mediul rural, însă această situație nu ține cont de mediu, foarte multe femei se regăsesc în aceste situații, deși au studii superioare și au joburi foarte bine plătite și funcții de conducere.
„Aș vrea să punctez pentru că am impresia că acest lucru nu este suficient de bine cunoscut, în cadrul barourilor de pe teritoriul României există un serviciu de asistență juridică, iar persoanele care nu își permit să achite serviciile unui avocat pot primi serviciile unui avocat în mod gratuit de la baroul din orașul din care locuiește.
De exemplu, Baroul București are serviciu de asistență juridică și cine îndeplinește normal anumite condiții financiare, dar nu numai, poate să solicite un avocat din oficiu”.
Cel mai important pentru copii este să-și trăiască copilăria și pentru asta părinții trebuie să ia decizii care să privească interesul minorului, interesul copiilor, în principal să se gândească relația lor ca părinți trebuie să rămână aceeași, chiar dacă relația lor ca soți s-a terminat.
„Sunt mulți părinți care își duc câmpul de bătălie, își duc bătălia prin copil și atunci implică copiii în aceste traume pe care ei le-au suferit ca soți, ceea ce este foarte devastator pentru copii. “