VIDEO: Luigi Gageos: „Un festival este o instituție vie, se face și este realizat pentru și cu oameni.”

Europafest 2023 te invită la Jazz at the Palace. Sala Auditorium a Palatului Regal, Calea Victoriei colț cu Știrbei Vodă, te așteaptă pe 7 iulie, să pășești pe covorul roșu spre  Opening Gala Concert. Am aflat detalii despre săptămâna EUROPAfest 30 de la Luigi Gageos, directorul festivalului, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

„În 30 de ani de festival organizat de la de prima filă, întotdeauna știi că mai ai lucruri de făcut, nu că nu am fi noi organizați, dar chiar și un festival este o instituție vie, se face și este realizat pentru și cu oameni. Probabil că și în data de 7 iulie, când spectatorii se vor îndrepta de pe Calea Victoriei și de pe Știrbei către sala Auditorium, vor mai fi lucruri de realizat. În mod sigur ei nu vor vedea, nu vor simți, nu vor avea decât plăcerea de a  asculta jazz, un jazz care va avea un mixt de standarde, compoziții proprii, creații în premieră de jam session, cu artiști veniți din Italia, Spania, Franța, Israel și România, bineînțeles.” – Luigi Gageos, directorul festivalului EUROPAfest.

Perioada pandemiei nu a fost deloc ușoară pentru nimeni, iar sectorul artistic a resimțit foarte puternic izolarea. Din fericire festivalul EUROPAfest merge mai departe, iar anul acesta este cel în care serbează 30 de ani de existență.

 „Noi am depășit borna  de 30 de ani pentru că n-am început în momentul primei ediții să muncim. S-a muncit un an și ceva înainte. Sunt lucruri pe care ni le-am asumat, le facem cu pasiune și ne place ceea ce facem.”- Luigi Gageos, directorul festivalului Europafest.

 După Opening Gala Concert, din 7 iulie, urmează o seară așteptată de multă lume, cea a jazz-ului italian, Italian Jazz Night. Printre cei care vor încânta spectatorii, se află și un saxofonist iubit de publicul din România, care, bineînțeles, nu se află la prima sa vizită în țara noastră. Programul festivalului promite și alte seri speciale, de care se va vorbi multă vreme.

„Este o seară cu două band-uri din Italia, sub denumirea de Italian Jazz Night. Totodată, există o secțiune de jam session, care va fi pe teme muzicale italiene, ale  unor compozitori italieni. Celor două trupe li se vor alătura muzicieni din alte spectre, alte școli de jazz. Sunt artiști care revin, cum ar fi saxofonistul Cucolo, care merită toată atenția publicului român. El este unul din artiștii așteptați și va fi solistul acestei seri italiene. Sunt și muzicieni care sunt pentru prima dată în România.”- Luigi Gageos, directorul festivalului EUROPAfest.

 Muzica are darul de a te face să te cunoști, te poate ajuta să depășești etape mai dificile ale vieții și te poate face observi, mai atent, lumea din jurul tău. Jazzul este, la rândul său, un gen muzical care îți permite să înțelegi efemerul unei clipe prin improvizațiile făcute de virtuoșii genului, plecând de la o temă dată.

„În spațiul jazz-ului, poți să te întâlnești cu cineva pentru prima dată, ai o repetiție, ai temele date dinainte, adică ce piese se cântă sau partiturile și după repetiție poți avea un concert. Pentru că ai destulă libertate de improvizație, acea stare în care jazzul te aruncă, într-o stare în care filozofezi cu tine și cu viața pe care o trăiești, deci muzica este hrană și medicament și mai cred că e universală, pentru că indiferent în ce limbă cânți, indiferent din ce zonă a lumii cânți, partea muzicală a limbajului, cum e definită muzica, este universală.”- Luigi Gageos, directorul festivalului EUROPAfest.

Pe 7 iulie este Opening Gala Concert. Numele acestei seri, Jazz at The Palace, promite o experiență unică, într-un cadru de poveste, iar covorul roșu ne poartă către  sala Auditorium a Palatului Regal. EUROPAfest30 își scrie, astfel, povestea, în sațiul în care s-au țesut întâmplări cu regi și regine. Va exista și o gală la finalul celor șapte seri de jazz, așa cum ne-a spus Luigi Gageos, directorul festivalului EUROPAfest.

„Știm cu toții că Palatul Regal este actualmente Muzeul Național de Artă al României, dar ne bucurăm, ca români, că avem și o astfel de bijuterie, construită sub brandul Casei Regale. casei regale. Există acea mândrie când spui Palatul Regal, e un spațiu extraordinar e un spațiu căruia toată lumea îi știe valoarea, minunat pentru imaginea noastră, a românilor.

Cei care au concurat în competiție vor fi premiați de un juriu internațional.  Câștigătorii vor cânta împreună cu diferiți invitați, în Gala EUROPAfest, de pe 15 iulie. Tot atunci va avea loc și decernarea premiilor.”

Află aici tot ceea ce trebuie să știi despre festivalul EUROPAfest.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.