VIDEO: „Vreau să văd oamenii care ascultă această intervenție că de mâine sau măcar de luni vor pune mâna la treabă și vor ieși la alergare.” – Alexandru Corneschi, maratonist

Cel mai important eveniment de alergare din România, în București!

Sâmbătă, 14 octombrie vor avea loc cursele necompetitive, iar ziua de duminică, 15 octombrie este dedicată celor care vor să trăiască această competiție la maximum. Sunt așteptați 16.000 de alergători. Printre ei se află și Alexandru Corneschi, cel mai rapid maratonist al României, care este invitatul dimineții

Alexandru Corneschi ne spune cum arată viața de maratonist:

„Încerc să fac și sport de performanță, dar totodată încerc să dau și din ceea ce am învățat eu în 20 de ani de sport celor din jurul meu. Cred că sportivii ar trebui să facă asta mai des, deoarece cariera de sportiv odată și odată se va termina. Eu, ca maratonist, am un pic de noroc pentru că odată cu vârsta crește și rezistența la efort.”

Foto: Cornel Munteanu

Maratonistul deja se ocupă de o comunitate de alergători. „Da, din 2017 sunt căpitanul unei comunități de alergare. Acesta este gradul meu în comunitate. Am strâns oameni din toate domeniile de activitate, oameni dornici de mișcarea indiferent de nivelul lor de pregătire. Este o comunitate care se adresează oamenilor amatori.”

„Deci oamenii care nu au apucat să facă alergare și își doresc lucrul acesta pot să vină alături de noi și să-i îndrumăm, să-i ajutăm, să fim alături de ei pentru a înțelege cumva importanța mișcării.” 

Sportivul își dorește să îi ajute din ce în ce mai mult pe alți oameni care vor să facă sport. „Vreau să fiu antrenor, vreau să dau mai departe ceea ce am învățat în 20 de ani de sport, să dau mai departe celor care vor să facă sport la un nivel de amator sau, de ce nu, să duc și viitorii campioni de mâine.”

„Vreau să fiu antrenor în grupe de copii și să fiu acolo cel care bate palma cu un sportiv bun după un rezultat.”

Avem Jocuri Olimpice în 2024, iar invitatul din matinal ne spune planurile lui: „Încă nu sunt calificat. Va fi un an destul de plin, va fi o primăvară foarte intensă pentru mine. Mă gândesc la un cantonament în Portugalia. Vreau și două curse de maraton în primăvară. Cred că vor fi Sevillia și poate Hamburg.”

„Eu îmi doresc și am să fac tot ce ține de mine pentru a fi în vară la Paris la Jocurile Olimpice în proba de maraton.”

După fiecare cursă există o perioadă de recuperare. „Eu anul trecut am făcut ceva ce era împotriva cărții de sport, să zicem. Am alergat două maratoane la interval de 2 săptămâni. Dacă ai spune asta unui antrenor sau unui sportiv de performanță, ar spune că Alex Corneschi e puțin nebun. Cred că trebuie să existe puțină nebunie în orice, mi-am testat fizicul și a ieșit.”

„M-am resimțit într-adevăr și după primul maraton, dar și după al 2-lea, dar uite-mă aici: la diferență de 2 săptămâni alerg al 2-lea maraton. Am alergat la Timișoara, iar fix la 2 săptămâni va fi maratonul de la București, unde trebuie să fiu prezent pentru că anul trecut am câștigat maratonul.”

Foto: Cornel Munteanu

Fiecare sportiv are anumite metode pentru a se reface mai ușor, Corneschi ni le spune pe ale lui: „Sunt niște metode general valabile acum. Fiecare sportiv le alege. Eu pe timp de vară, clar aș prefera să mă bag puțin la gheață sau masaj după antrenament. Și alimentația este foarte importantă, la fel și odihna. Apa și sărurile minerale sunt sfinte.”

„Dar după un rezultat bun, zic eu că merge și o bere sau o șampanie.”

În viața unui sportiv există și momente care te demotivează. „Luna trecută am alergat la Campionatul Mondial de la Budapesta în cursa de maraton. Abandon la kilometrul 25. A fost destul de cald, diferența de temperatură, pur și simplu mi s-a făcut rău, s-a tăiat aerul. Nu am mai știut de mine. Multă lume m-a criticat cumva.”

„Orice sportiv de performanță trebuie să înțeleagă și să știe că mai sunt și genul acesta de momente în care organismul nu vrea să lucreze.”

Alergarea nu presupune costuri foarte mari. Alergarea este cel mai la îndemână sport. Tot ce ai nevoie este un echipament de alergare, cea mai scumpă achiziție ar fi o pereche de pantofi de alergare.”

„Atunci când ești la început, o pereche de pantofi de alergare corespunzătoare te ajută și te ține departe de accidentări. Deci aceasta este investiția cea mai importantă.”

Mai multe despre viața de sportiv a lui Alexandru Corneschi, dar și despre maratonul din acest weekend la care participă și invitatul dimineții poți afla dacă dai un play videoclipului de mai sus!

https://www.youtube.com/shorts/UMYktkRWrI8

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.