”(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI”, premieră la Teatrul Excelsior, în acest weekend

Sursa foto: Teatrul Excelsior

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest ”(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, pe 18 și 19 noiembrie,  de la ora 19:00, la Sala „Ion Lucian”.

Pentru prima sa colaborare cu Teatrul Excelsior, Radu Nica a ales o piesă scrisă de doi artiști extrem de relevanți pentru scena teatrală contemporană (amândoi parte din echipa prestigiosului Teatru Maxim Gorki din Berlin) și inspirată de Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai importanți istorici și gânditori ai momentului. Piesa propune o incursiune într-un viitor nu foarte îndepărtat, care redefinește limitele umanității, intimității și eticii (sociale și digitale).

(R)Evoluție este spectacol dinamic și fascinant vizual, construit într-o cheie absurdă, cu umor inteligent, ironie, dar și cu multă empatie pentru vulnerabilitatea unor oameni în căutarea sensului vieții, dincolo de tirania ecranelor și a procesoarelor. O montare care ne face atenți la promisiunile revoluției tehnologice, dar mai ales la modul în care aceasta ne influențează viața de zi cu zi – relațiile, alegerile, atitudinile sociale, felul în care comunicăm și în care ne conectăm, real sau virtual, unii cu alții.

În distribuție:  Mircea Alexandru Băluță, Alex Călin, Oana Predescu, Andreea Hristu, Alex Popa și Matei Arvunescu.

Echipa artistică este completată de Theodor Cristian Niculae (scenografie), Florin Fieroiu (mișcare scenică), Andrei Cozlac (video design), Traian Marin (lighting design) și Adrian Piciorea (muzică & sound design), producător al spectacolului fiind Camelia Moroianu.

”Revoluția digitală, care ar trebui să ne ușureze viețile, ne pune și în fața unor întrebări și dificultăți existențiale nemaiîntâlnite în întreaga istorie a umanității: cum facem față unei vieți în care omul devine ușor înlocuibil de algoritmi? Ce dileme etice vor apărea în epoca designului genetic?

Pornind de la un exercițiu de imaginație despre teatrul viitorului și având plasată acțiunea într-un viitor relativ apropiat (anul 2040), dar care arată foarte diferit de realitatea de azi, piesa tratează în cheie comică problemele amintite mai sus imaginând acestor întrebări posibile scenarii duse adesea până la absurd. Nu cumva dorința de cunoaștere, dezideratul și una dintre nevoile supreme ale umanității, e chiar cea care ascunde morbul autodistrugerii lui homo sapiens?” – Radu Nica, regizorul spectacolului.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 12 și 13 decembrie 2023, de la ora 19:00.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.