Cursuri de instruire în caz de cutremur, pentru elevii din București!

Sursa foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului/facebook

Elevi din peste 20 de şcoli din Bucureşti vor fi instruiţi, în săptămâna 4-8 martie, cum să reacționeze în caz de cutremur, în cadrul campaniei „Planul tău de CTRL”. Aceasta a fost lansată pe 1 martie de Fundaţia Comunitară Bucureşti, iniţiatorul singurului program dedicat pregătirii pentru cutremur şi alte dezastre majore, Bucureştiul Pregătit. Campania „Planul tău de CTRL” oferă modele de acţiune într-o perioadă în care se comemorează cutremurul din 1977, se arată într-un comunicat de presă transmis de Fundația Comunitară București.

Astfel, timp de o săptămână, trainerii Asociaţiei pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului – E.D.I.T. vor instrui 2.000 de elevi despre comportamentul corect înainte, în timpul şi după un cutremur. Orele de pregătire pentru cutremur sau simulările anuale sunt necesare în orice oraş cu risc seismic, iar campania-fulger din această săptămână ar putea deveni model de acţiune anuală, preluată de autorităţile şcolare, se arată în comunicatul Fundației Comunitare București.

Pe 4 martie, în prima zi a campaniei, reprezentanţii Asociaţiei E.D.I.T. vor fi prezenţi în şcolile gimnaziale nr. 80, 81, 97, 194 şi 195 din Bucureşti, urmând ca pe 5 martie să viziteze şcolile gimnaziale nr. 32, 36, 131, „Tudor Arghezi” şi „Ferdinand 1”. Campania continuă pe 6 martie, în şcolile nr 5, „Elena Văcărescu”, „Pia Brătianu” şi „Federico Garcia Lorca”, pe 7 martie, în liceele „Ştefan Odobleja” şi „Dimitrie Bolintineanu”, încheindu-se pe 8 martie, în şcolile nr. 113, 117, „Sfântul Andrei” şi „Sfântul Calinic de la Cernica”.

În cei 5 ani de la lansare, programul Bucureştiul Pregătit a ajuns la aproape 20.000 de elevi, de la grădiniţă, şcoală primară, până la gimnaziu şi liceu, profesori şi părinţi informaţi pe tema riscului seismic. În plus, peste 30.000 de oameni au fost informaţi prin Ghidurile de pregătire ARCEN, peste 600 de oameni au participat la întâlniri comunitare pe tema riscului seismic, 17 câini de căutare-salvare sub dărâmături au fost instruiţi şi 300.000 de bucureşteni au fost expuşi campaniilor de comunicare dezvoltate prin proiectele finanţate.

Lansat acum cinci ani de Fundaţia Comunitară Bucureşti, programul Bucureştiul Pregătit îşi propune să pregătească bucureştenii pentru următorul cutremur major. Programul adună resurse private şi susţine proiecte care cresc gradul de informare şi educare a populaţiei, pentru ca oamenii să ştie care sunt comportamentele corecte înainte, în timpul şi după cutremur, cât şi pentru crearea unui sistem de suport după producerea dezastrului. Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.bucurestiulpregatit.ro.

Bucureștiul se află printre capitalele europene cu cel mai mare risc de dezastre şi este unul dintre primele 10 oraşe din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic, după cum arată datele Băncii Mondiale. Concluzia este influenţată şi de starea clădirilor, în Bucureşti fiind peste 23.000 de clădiri cu scop rezidenţial care ar putea suferi avarii grave la următorul cutremur mare şi alte 1.000 care s-ar putea prăbuşi, conform Planului de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti, realizat în 2022.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.