Ascultă Radio București FM Live

S-a stins din viață romancierul și omul de cultură Dinu Săraru!

Articol de Vicentiu Andrei, 2 martie 2024, 17:52 / actualizat: 4 martie 2024, 19:30

Născut pe 30 ianuarie 1932 în județul Vâlcea, romancierul Dinu Săraru a fost directorul Teatrului Mic și Teatrului Foarte Mic din București între 1977 și 1990 și al Teatrului Național din București începând cu anul 2001.

Dinu Săraru a intrat la liceu în Râmnicu-Vâlcea, la Liceul Alexandru Lahovary. În primavara lui 1947 s-a mutat în Bucureşti, frecventând cursurile liceelor Matei Basarab şi Mihai Viteazul.

Trei ani mai târziu, a fost angajat la Societatea de Radiodifuziune, mai întâi ca reporter, apoi ca redactor la redacţia Cultural unde a lucrat până în 1960.

După această dată, a fost angajat în presa scrisă: secretar general de redacţie la revista Secolul 20, apoi la Scânteia Tineretului şi la Luceafărul. Din 1968 a devenit şef al publicaţiilor Televiziunii Române şi şef al redacţiei Culturale a Televiziunii Române (1969 – 1977).

În anii ’70 Dinu Săraru devenise un scriitor foarte cunoscut, dar şi un factor de decizie, cum se spunea pe atunci, în viaţa culturală a capitalei. Era director al Teatrului Mic şi Teatrului foarte Mic (1977 – 1990), apoi director al Teatrului Naţional (2001 – 2004).

Romanele sale, Nişte ărani (1974), Clipa (1976), Dragostea şi revoluţia (1981) i-au adus faima din primele momente ale apariţiei lor.

Seria romanelor care portretizau ţărani şi recompuneau atmosfera Slătioarei sale dragi a continuat în 2013 cu volumul Ultimul ţăran din Slătioara, „o culegere de povestiri ţărăneşti, poveşti la care ţin foarte mult”, aşa cum mărturisea scriitorul.

Preocuparea sa pentru teatru s-a vădit a fi la fel de veche ca şi romanele: în 1966 publica Teatrul românesc şi interpreţii contemporani. În 1973 a scris piesa Al treilea gong, iar în 1997 Crima pentru pământ.

Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii păstrează o serie de interviuri cu scriitorul şi dramaturgul Dinu Săraru. Sunt mărturii de istorie personală şi generală, cu o mare valoare documentară. Una dintre acestea se referă la perioada în care era tânăr reporter la Radiodifuziune.

În 2022 a primit marele premiu al Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște țărani”.

Opera lui Dinu Săraru are dealtfel mai multe repere:

• 1966 – Teatrul românesc și interpreții contemporani;

• 1973 – Al treilea gong (piesă de teatru);

• 1974 – romanul Niște țărani (debut în proză), Editura Eminescu, București;

• 1976 – Clipa, roman, Editura Eminescu; ecranizat în 1979

• 1981 – 1986 – Dragostea și Revoluția,

• volumul I „Toamna roșie”,

• volumul II „Cei care plătesc cu viața”,

• volumul III „Speranța”;

• 1987 – „Adevăruri de toată ziua”, roman, Editura Eminescu

• 1992 – „Un fluture alb cu sânge pe aripi”

• 1993 – „Iarba vântului”,

• 1996 – „Trilogia țărănească” (triptic de romane), Editura Rao Contemporan

• 1997 – „Crima pentru pământ” (piesă de teatru)

• 2004 – „Ciocoii noi cu bodyguard”, Editura Rao

• 2005 – „Generalul Revoluției cu piciorul în ghips” – Dialog cu generalul Victor Atanasie Stănculescu, volum de interviuri, Ed. Rao

• 2011 – „Ultimul bal la Șarpele roșu”, Editura Rao

• 2013 – „Ultimul țăran din Slătioară”, Editura Adevărul Holding

• 2015 – „Ultimul bal la Șarpele roșu; Carnavalul cătușelor”, Editura Rao

• 2017 – „Ura din ochii vulpii” – o istorie a Teatrului Mic, Editura Rao

• 2017 – „Râmnicul meu”, Editura Praxis

• 2017 – „Corrida”, Editura Rao

• 2018 – „Marele premiu la Monte Carlo sau dedublarea”, Editura Rao

Dinu Săraru a fost distins cu numeroase premii, dintre care se evidențiază Premiul Academiei Române pentru romanul „Niște țărani”, Premiul pentru scenariul cinematografic „Clipa”, Premiul „Mihai Eminescu” pentru „Iarba vântului” și Premiul „Liviu Rebreanu” pentru „Crima pentru pământ”.

 

După trecerea în neființă, familia omului de cultură a transmis un comunicat de presă:

Cu profundă durere, familia Săraru anunță trecerea la cele veșnice a scriitorului Dinu Săraru, titan al culturii românești, artist al cuvântului scris, care lasă în urmă o moștenire de neegalat în literatură, teatru și gazetărie. Dispariția sa simbolizează sfârșitul unei ere, lăsând unui gol imens în inimile noastre, dar și în cultura națională.
Născut la 30 ianuarie 1932, în Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, Dinu Săraru a fost un om de o generozitate și căldură rar întâlnite și un scriitor și publicist de excepție, încurajând permanent tinerii colegi de breaslă, oferind fără rezerve sprijinul și sfaturile sale. Talentul său scriitoricesc unic, ancorat în lumea reală, dragostea profundă față de universul autentic al satului românesc au inspirat generații întregi de scriitori, jurnaliști și cititori.
Constructor vizionar de instituții teatrale și manager dedicat artiștilor, Dinu Săraru și -a pus amprenta asupra a destinului artistic al mai multor generații de artiști.
Contribuțiile sale remarcabile în domeniul cultural au fost recunoscute și onorate cu numeroase distincții, printre care Medalia și Ordinul „Meritul Cultural”, titlul de Cavaler al Ordinului Național „Steaua României” și Premiul Național al Ministerului Culturii.
Prin operele sale, scriitorul Dinu Săraru a adus în prim-plan valorile românești, lumea satului, îmbogățind patrimoniul național, omagiind țăranul român și înălțând spiritul uman.
În aceste momente de profundă tristețe, ne exprimăm recunoștința pentru gândurile și mesajele de condoleanțe primite de la toți cei care l-au cunoscut și l-au prețuit pe Dinu Săraru.
În conformitate cu dorințele sale, va fi înmormântat Casa memorială “Dinu Săraru”, Slătioara, județul Vâlcea. (Programul funeraliilor în finalul acestui comunicat de presă)
În aceste clipe de reculegere și durere pentru familia noastră, vă rugăm să respectăm amintirea unui om excepțional, care și-a dedicat viața culturii naționale și oamenilor.

Cu profundă tristețe,
Familia Săraru

Programul funeraliilor scriitorului Dinu SĂRARU:
Luni 04 martie 2024
Orele 12:00 – 14.30 Moment de Omagiu în Sala de Marmură a TNB
Ora 19:00 Omagiu la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea: Slujba religioasă, Înaltpreasfinția sa Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului
Marti 05 martie 2024
Ora 9:00 Slujba Înmormântării în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea
Ora 11:00 Procesiunea Înhumării, localitatea Slătioara, Casa memorială “Dinu Săraru”

Dumnezeu să-l odihnească!

Actualitate marți, 13 mai 2025, 19:17

Sector 5: O zonă de relaxare va fi amenajată pe 3,5 hectare în zona Şinei

Reprezentanţii autorităţii locale au scris, pe Facebook, că primarul Vlad Popescu Piedone a semnat, în prezenţa directorului general al...

Sector 5: O zonă de relaxare va fi amenajată pe 3,5 hectare în zona Şinei
Actualitate marți, 13 mai 2025, 18:43

Vremea se încălzește ușor, în Capitală

La noapte, vremea va fi deosebit de rece pentru aceastã datã. Temperatura minimã va fi de 6…7 grade, mai scãzutã în zona...

Vremea se încălzește ușor, în Capitală
Actualitate marți, 13 mai 2025, 18:26

Sector 1: Un parc tematic de educaţie rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliţie

Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, va amenaja pe terenul instituţiei de învăţământ un...

Sector 1: Un parc tematic de educaţie rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliţie
Actualitate marți, 13 mai 2025, 17:59

Din iunie se va circula pe lotul 3 Sud din Autostrada A 0, între Bragadiru şi Joiţa

Practic, pe data de 15 iunie 2025, se va deschide circulaţia şi pe acest ultim lot al A0 sud. Şeful de la Transporturi, împreună cu directorul...

Din iunie se va circula pe lotul 3 Sud din Autostrada A 0, între Bragadiru şi Joiţa
Actualitate marți, 13 mai 2025, 17:30

Consultaţii gratuite pentru copiii cu malformaţii cardiace, la Spitalul Grigore Alexandrescu

Acestea se fac zilnic în intervalul orar 15:00 – 18:00. Consultaţiile şi eventualele intervenţii chirurgicale vor fi făcute de o echipă...

Consultaţii gratuite pentru copiii cu malformaţii cardiace, la Spitalul Grigore Alexandrescu
Actualitate marți, 13 mai 2025, 15:50

VIDEO| Zodier despre colaborarea cu Tania Turtureanu, „O săptămână” – Povestea unei iubiri care nu cere promisiuni

Dimineața aceasta la BucureștiFM a fost cu emoție pură și muzică sinceră. În cadrul „Interviului dimineții” din matinalul realizat de...

VIDEO| Zodier despre colaborarea cu Tania Turtureanu, „O săptămână” – Povestea unei iubiri care nu cere promisiuni
Actualitate marți, 13 mai 2025, 15:35

Start pentru Eurovision 2025 la Basel: cine cântă în prima semifinală și la ce ne putem aștepta diseară

Basel deschide în această seară, 13 mai, ediția cu numărul 69 a Eurovision Song Contest. Prima semifinală este programată să înceapă la ora...

Start pentru Eurovision 2025 la Basel: cine cântă în prima semifinală și la ce ne putem aștepta diseară
Actualitate marți, 13 mai 2025, 15:04

„A Girl’s Story”, un spectacol-confesiune al Teatrului Schaubuhne Berlin, pe scena ARCUB

Stagiunea Internaţională de Teatru 2025, cel mai nou proiect teatral marca ARCUB, lansat în luna aprilie, continuă cu „A Girl’s...

„A Girl’s Story”, un spectacol-confesiune al Teatrului Schaubuhne Berlin, pe scena ARCUB