VIDEO: Începe cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional Grand Prix Nova

Aflat la a  douăsprezecea ediție, Festivalul Internațional Grand Prix Nova, dedicat inovației și organizat de Radio România,  își va deschide porțile, în perioada  23 – 28  iunie, pentru iubitorii spectacolului sonor. Prefața festivalului, în perioada 20-24 iunie, poartă semnătura atelierului Orizont sonor și se adresează tinerilor interesați de creația de ficțiune sonoră. Festivalul Grand Prix Nova se desfășoară, încă de la prima sa ediție,sub patronajul Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei Române. Am discutat #InComunitate despre acest festival și despre ce înseamnă să fii creator de audio drama(ficțiune sonoră), cu regizorul Mihnea Chelariu.

„Festivalul a crescut an de an. Față de prima ediție este o diferență uriașă. Acum 12 ani festivalul se desfășura în luna septembrie, ceea ce s-a dovedit a fi o alegere neinspirată, fiindcă în perioada aceea era și Prix Europa și Prix Execo, la Bratislava, vremea era și ea destul de urâtă și lumea nu prea s-a simțit bine. După aceea, am mutat festivalul în iunie, am schimbat formatul juriului, s-au schimbat multe. A apărut un format nou, acest binaural.”

 Binaural, un format care schimbă universul sonor

Formatul binaural promite ascultătorului o altfel de experiență a sunetului, iar mesajul respectivei piese de teatru va fi astfel amplificat și trăit la un alt nivel.

 „Este o tehnică specială de encodare a sunetului surround, astfel încât să poată să fie ascultat la căști, iar ascultătorul să aibă experiența sunetului 3D, ascultând la căști. Fișierul în sine, formatul, are tot 2 canale, exact ca și cel stereo, numai că, în momentul când îți pui căștile, universul sonor este mult, mult mai bogat.

(…)În domeniul teatrului radiofonic nu sunt chiar atât de mulți creatori de spectacole în sistemul binaural, fiindcă e destul de costisitor, din punct de vedere al resurselor, în momentul în care lucrezi.”

Procesul de selecție

27 de producții de top, împărțite în trei categorii de concurs – Drama, Short Forms, Binaural Drama, au trecut de selecția festivalului. Între 24 și 27 iunie, începând cu ora 10:00, sunt așteptați, a audițiile programate, iubitorii de audio drama și profesioniștii domeniului.

„Este o preselecție, se anunță lista celor selectați, de obicei cam 30% rămân în selecția finală. Fiecare categorie are un punctaj aparte, se face o medie, cu specificația că la binaural contează mai mult partea tehnică, fiindcă acolo, într-adevăr, să decupezi în  sunet 3D este mult mai greu, decât în sunetul stereo.  Regie, interpretare, scenariu, mai este impresia generală, fiindcă poate să fie o piesă, de exemplu, care nu are un scenariu extraordinar de bun, poate actorii sunt amatori, dar cu toate astea are o priză fantastică la public, deci impresia generală e foarte bună. Avem și inclusiv acea categorie.”

 Juriul și procesul de jurizare

Anul acesta există noutăți și în sfera jurizării. Astfel, această ediție a festivalului va avea un moderator echidistant, artista și producătoarea franceză Amandine Casadamont, care nu participă cu nicio producție în cadrul Grand Prix Nova. Juriul își păstrează formula și va fi format din reprezentanții tuturor producțiilor calificate în concurs. Președinta de onoare a juriului este Edita Kudláčová, Head of Radio European Broadcasting Union (EBU). Un alt element important de reținut este platforma online unde ascultătorii pot asculta toate producțiile selectate pentru festival.

 „Vreau să invit ascultătorii pe eteatru.ro, unde, pe durata festivalului, în perioada 23-28 iunie, vor fi puse absolut toate piesele din concurs, și cele străine, evident. Lumea va avea posibilitatea să le asculte și, în același timp, să citească și textul în engleză, fiindcă limba oficială a festivalului este limba engleză. Deci, vor putea avea o experiență la fel ca a noastră, a juriului, care vom fi în sală și vom judeca piesele.

 (…)Fiecare participant este și membru în juriu. Conform criteriilor stabilite și pe care le primești înainte, votul va avea loc online și nu ai voie să-ți punctezi propria piesă. În plus, am mai adăugat un criteriu anul acesta, exact ca la patinaj artistic, eliminăm nota ce mai mare și pe cea mai mică, extremele, pentru a reduce la minim posibilitatea asocierii.”, Mihnea Chelaru, regizor și inginer de sunet.

 Afla mai multe detalii despre Festivalul Internațional Grand Prix Nova aici

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.