VIDEO: Află care sunt proiectele PROEDUS pentru tineri, în 2024

Dacă ești în căutarea unor noi oportunități educaționale, Târgul Educațional – Vocatia Ta este locul ideal pentru a descoperi cele mai bune căi de a te dezvolta și a a te pregăti pentru viitor. Am aflat tot ceea ce vrei să afli despre proiectele Proedus, de la Victor Vlăduț –reprezentant PROEDUS, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

„PROEDUS este acronimul instituției în care îmi desfășor activitatea, este vorba de Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București( PROEDUS), un serviciu public aflat în subordinea Primăriei Capitalei, care își desfășoară activitatea în zona de elevi, cadre didactice și tot ce înseamnă aparținători ai elevilor minori.

Site-ul (n.r. www.toe.hubproedus.ro) are o abordare foarte interactivă și când spun foarte interactivă, fac referire, în principal, la tururi virtuale, părinții împreună cu copiii se pot plimba, cu ghilimelele de rigoare, prin viitorul liceu, pot vedea laboratoarele, pot vedea ce infrastructura are școala, unde își doresc să-și desfășoare anii de liceu. Mai mult decât atât, există un clip de bun venit din partea reprezentanților școlii. Asta înseamnă fie un cuvânt de bun venit din partea directorului sau din partea reprezentanților Consiliului elevilor. Fiecare școală a avut libertatea să își creeze acest film de prezentare, care are în medie 2 până la 3 minute.”

Învățământul profesional dual, între mit și realitate

Învățământul profesional dual, ocolit în ultimii ani, dar folosit drept colac de salvare, în urma redistribuirii elevilor, a început să revină printre opțiunile celor care își doresc să învețe o meserie aplicată. Bursele oferite de operatorii economici sunt, la rândul lor, o bună motivație pentru cei care optează pentru acest tip de învățământ.

„În ceea ce privește orientarea către zona de învățământ profesional dual, cel puțin la nivelul Municipiului București, am demarat  și o serie de campanii de de mituri și realități. Ce înseamnă de fapt învățământ profesional, în general, și cu componenta de dual, în sensul în care, până acum câțiva ani, atât părinții, cât și elevii, catalogau învățământul profesional, ca fiind acolo unde au mai rămas locuri, ca să denumim generic, în sensul în care există programe de formare în sistem profesional dual, unde se obțin chiar și burse, pe toată durata studiilor, pe lângă certificatele de competență care sunt obținute la finalul clasei a XII-a.  Diverși operatori economici împreună cu Ministerul Educației oferă burse și, practic, sunt operatori care ajung să ofere chiar și burse de peste 2.000 de lei lunar.”

Târgul de oferte educaționale PROEDUS

Târgul Educațional – Vocatia Ta este locul unde fiecare elev, iar aici cei de la PROEDUS tind să încurajeze prezența elevilor încă din clasa a V-a, își poate alege opțiunile care i se potrivesc, în funcție de abilitățile și pasiunile sale, pentru o dezvoltare armonioasă și pentru o pregătire optimă a viitorului său. La acest târg se pot explora programele de studiu, se poate lua un prim contact cu profesorii și se pot primi informații despre burse și alte informații de interes.

 „Noi am gândit, la nivelul PROEDUS, un program, Târgul de oferte educaționale, care este virtual, în acest an.  Se înscrie în programul mamă, dacă îl pot numi așa, „Vocația ta”. Acesta este un program care urmărește parcursul  școlar și de dezvoltare personală al fiecărui elev. El începe teoretic în clasa a 5-a și continuă până în clasa a XII-a și am încercat aici să distrugem un alt mit. Consilierea de carieră și consilierea de parcurs școlar nu se face în 3 ședințe, ci este un proces care continuă paralel cu toți anii de studiu, astfel încât elevii și implicit părinții, pot opta pentru a se înscrie în acest program, începând cu clasa a 5-a. Apoi în clasa a VI-a, a VII, și așa mai departe, doar confirmă participarea în cadrul programului.”

Voluntariatul este recunoscut ca experiență profesională

 Proiectele PROEDUS se adresează elevilor de școală sau de liceu, iar domeniile acoperite, de la sport, la artă și creativitate, oferă o plajă largă de posibilități. Unul dintre proiectele foarte căutate, de elevii mai mari, este cel  al voluntariatului. În fiecare an sunt depuse mii de aplicații pentru acest domeniu. Important de reținut ar fi faptul că participarea la un număr de activități, în cadrul programului, este premiată. Victor Vlăduț, reprezentant PROEDUS, ne-a oferit mai multe detalii.

„Avem o serie de proiecte tradiție, care se alătură Târgului de oferte educaționale. Unul  foarte drag mie, „Voluntari PROEDUS 2.0”, un program de voluntariat dedicat elevilor de liceu clasele IX -XII, cel mai mare proiect de voluntariat pentru elevi, avem peste 6000-6500 de elevi, în medie, înscriși anual. Asta post pandemiei, anterior pandemiei am avut chiar și 12.000 de elevi înscriși în program. Ei sunt înscriși în baza unui contract de voluntariat încheiat în baza legii și, evident, le este recunoscută ca experiență profesională. Mai mult decât atât, participă la o serie de activități, fiecare după domeniul de interes, fie că vorbim de activități de organizare, fie că vorbim de activități de formare și așa mai departe, iar dacă cumulează un număr minim de evenimente, cel puțin 10 evenimente pe durata anului școlar, beneficiază în regim gratuit de o tabără la malul mării.”

Află aici informații ce privesc și celelalte proiecte PROEDUS.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.