VIDEO: Soluții sustenabile pentru viitorul planetei, la Climate Change Summit

„Soluții pentru un viitor mai verde la orizont” este deviza sub care se va desfășura, în acest an, Climate Change Summit. Axat pe o abordare multidisciplinară, evenimentul va găzdui, timp de trei zile, întâlnirile profesioniștilor politicilor de mediu, antreprenorilor, oficialilor guvernamentali și ale liderilor inovării climatice, care au drept scop identificarea soluțiilor care pot genera un viitor sustenabil. Am discutat  despre acest eveniment cu Roxana Cojocaru, director executiv Social Innovation Solutions, organizator Climate Change Summit, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.

„Este cea mai vizionată conferință, de o audiență globală, pe orice temă, din România. Am avut în ambele ediții aproape un milion de spectatori online. Ceea ce este extraordinar, ne și măgulește, că un eveniment din Europa Centrală și de Est este urmărit de atâția oameni dar, în același timp, ne dăm seama cât de mare este problema. Evenimentul a devenit din ce în ce mai complex, de la an la an, și încercăm să rafinăm modul optim de intervenție în Comunitate. Ce am păstrat, încă de la început, este în primul rând abordarea orientată către soluții. Nu vrem să avem un ton alarmist, că nu o să mai existăm de mâine ci, mai degrabă, hai să stăm împreună la masă, cu accent pe acest împreună deoarece, încă de la prima ediție, am adus la masă atât Administrația Prezidențială, cât și Secretariatul General al Guvernului, alte autorități publice, organizațiile principale de business, de mediu, tineri, reprezentanți ai industriilor, pentru că de obicei, conversațiile de genul acesta au mai degrabă loc în clustere.”

 Avem nevoie de produse care să reziste în timp

Când vorbim de sustenabilitate și de soluții care să vină în ajutorul planetei trebuie să o facem privind la ce greșim în prezent.. Prinși în plasa cumpărăturilor, ne-am trezit captivi într-o lume în care lipsa de rezistență a materialelor folosite în crearea produselor pe care le achiziționăm, precum și tentația de a ne lua altele noi, ne face să aruncăm tot ceea ce am cumpărat. Soluția se află la îndemâna noastră.

Tema macro este, de fapt, cum construim produse care să reziste în timp. Ele sunt construite în momentul de față după un proces liniar, adică ai produs o geantă, ai utilizat-o, ai aruncat-o.  În cel mai bun caz, dacă există suficient de multă educație, în comunitatea respectivă, să zicem că o poți dona sau, foarte rar, o poți recicla, deoarece materialele textile fiind făcute din materiale combinate de obicei nu pot să fie reciclate. Asta înseamnă că noi trebuie să regândim din start felul în care construim produse, iar asta se numește model de circularitate. Astfel încât să nu existe deșeuri la final, să existe extrem de puțin sau ele să fie transformate într-un produs diferit. Sunt exemple în România ale unor ONG-uri foarte, foarte care, de exemplu, recuperează în acest moment diferite materiale și le transformă în alte produse de fashion, de exemplu.„

Trei zile de Climate Change Summit

 Anul acesta, Climate Change Summit se extinde cu încă o zi, în perioada 15 – 17 octombrie, și se va desfășura în mai multe locuri din București și din țară. Evenimentul este deschis publicului, iar înscrierile se fac pe climatechange-summit.org.

„Prima zi va avea loc la Opera Națională și ne uităm mai degrabă la o audiență diversă, să folosim un vocabular cât mai accesibil și teme multidisciplinare. Aș vrea să încurajez oamenii care nu sunt din sfera sustenabilității să vină la acest eveniment, pentru că este un subiect care o să afecteze fiecare industrie și fiecare rol pe care oamenii îl vor avea în companii.  A doua zi este un eveniment care se uită foarte mult la zona de bussiness. Este un eveniment de ESG, însemnând cum se pot pregăti companiile mici și mari pentru schimbarea modelelor de bussiness.  A treia zi este dedicată pentru evenimentele de comunitate, însemnând diferite universități sau ONG-uri, partenerii noștri, organizații de business sau orice organizație, inclusiv din afara Bucureștiului, care ar vrea să stârnească o conversație pe tema schimbărilor climatice în comunitate, o poate face cu ajutorul unui kit pe care noi îl furnizăm.”

Climate Change Summit Awards

 Ediția din acest an a  Climate Change Summit vine cu un concurs. În cadrul Climate Change Summit Awards cele mai bune idei și soluții, care vor impresiona prin caracterul practic și inovator, vor fi premiate.

Facem o mapare a soluțiilor oferite de tineri și de IMM-urile care au o maturitate de cel puțin 3 ani, atât din România, cât și din Europa Centrală și de Est. Asta servește ca o bază de date, în care oamenii pot identifica potențiali furnizori sau potențiali tineri, pe care ulterior îi pot susține. Este și o doză de încredere și inspirație că se poate, iar la finalul evenimentului, în cadrul acestei gale, vom avea 6 premii pentru tineri, în valoare de 12.000 de euro.

 Află toate detaliile legate de Climate Change Summit aici

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.