VIDEO: „Pe lângă bucuria și satisfacția pe care o obțin personal, simt că este o datorie morală pentru mine să mă duc cu ceva înapoi în satele din România, dacă de acolo am plecat.” – Toma Cuzin, inițiatorul festivalului „Film în Sat”

Între 5 și 7 iulie, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural – „Film în Sat” va fi găzduit de comuna Cernăteşti din Dolj. Festivalul de artă revine pentru a doua oară în această localitate cu multe surprize. Pe scenă vor urca și muzicieni, celebrul Taraf de Caliu. Inițiatorul proiectului, Toma Cuzin a venit pregătit cu toate detaliile în Bună dimineața, București!

„De-abia m-am întors de la Rășinari, din comuna lui Cioran, unde am deschis o locație nouă și pot fi bucuros pentru că este un succes, a fost așa cum ne-am dorit. Asta înseamnă că am adunat mai mult de 200 de persoane, deși am ales o dată în care au fost destul de multe evenimente.”

„Îmi place să iau într-o locație nouă pulsul organic, adică să văd cât de mulți oameni pot aduce într-un termen foarte scurt. Promovarea a fost făcută în ultimul moment, adică două-trei zile înainte de această ediție.”

Festivalul a luat naștere dintr-o datorie morală a invitatului din matinal. „Este visul meu, este o dorință care a crescut odată cu notorietatea pe care am câștigat-o an de an în meseria de actor și cred că este singurul lucru benefic pe care îl pot face cu aceasta.”

„Pe lângă bucuria și satisfacția pe care o obțin personal, simt că este o datorie morală pentru mine să mă duc cu ceva înapoi în satele din România, dacă de acolo am plecat.”

Actorul ne-a explicat ce înseamnă „Film în Sat”. „Este un festival de sine stătător pe care îl dezvoltăm an de an și prin care ajungem să plantăm sămânța noastră de cultură. Mai mult decât atât, adaptăm zonele care îl găzduiesc pentru că ne interesează să punem în evidență tot ce are comuna respectivă mai frumos, mai de valoare.”

„Înseamnă filme românești atât noi, cât și mai vechi, întâlniri cu actori și cu regizori, workshopuri, ateliere de dezvoltare personală și de creație pentru absolut toți participanții.”

În fiecare weekend festivalul se mută dintr-o localitate, într-alta. „Am început la Rășinari, în weekendul acesta mergem la Cernătești, Dolj. După urmează Întorsura Buzăului și Peștișani. Pe parcurs o să mai anunțăm datele pentru că se va extinde. Îmi doresc să plantăm această sămânță de cultură în 10 comune.”

Nu este percepută o taxă pentru acces. „Vreau să fac o paranteză: intrarea este liberă la mine la festival, dar arta și cultura nu sunt gratis. Prin Film în Sat, copiii din mediul rural și din satele din România chiar au ocazia de a avea acces la activități culturale artistice de calitate.”

Schimbul de experiență poate fi șansa de a echilibra discrepanțele dintre elevii din România. „Îmi doresc să aduc publicul din mediul urban la sat, îmi doresc să am un proiect prin care să organizez un schimb de experiență între licee. Să fie luați o săptămână spre exemplu, copiii de la un liceu din București și să meargă la un liceu de la țară, să locuiască pentru o săptămână la sat.”

Vreau să existe acest schimb cultural între tineri pentru că așa simt că ajut puțin la echilibrul societății.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla mai multe despre inițiativele actorului Toma Cuzin prin care aduce cultura mai aproape de românii de pretutindeni!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.