Ministerul Sănătăţii: Costurile primului Centru de Tratament cu Protonoterapie – estimate la 120 milioane de euro

Ministerul Sănătăţii informează că licitaţia pentru primul Centru de Excelenţă pentru Diagnosticarea şi Tratamentul cu Protonoterapie ar putea începe în luna august, iar investiţia estimată în acest moment este de 120 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii,  în cadrul unui workshop organizat împreună cu Comisia Europeană (DG Reform) şi cu participarea experţilor în protonoterapie (ingineri radiologi, medici, organizaţii profesionale specializate), ministrul Alexandru Rafila a subliniat că acest centru va reprezenta o piesă importantă din sistemul de combatere a afecţiunilor oncologice şi ar putea fi inclus în Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului.

Workshopul cu experţi în radioterapie/protonoterapie, ingineri radiologi, medici, organizaţii profesionale specializate (resurse umane etc.) a vizat: aspecte tehnice legate de construcţia şi dotarea unui astfel de centru, finanţarea proiectelor, riscuri în implementare, securitate cibernetică şi digitalizare, componenta de resurse umane – structura organizatorică, telemedicină/teleradiologie.

Secretarul de stat Alexandru Rogobete a precizat că, în urma studiilor de piaţă, se estimează costuri de 120 de milioane de euro pentru proiectarea şi execuţia noului centru de protonoterapie.

Protonoterapia este o formă avansată de terapie pentru tratarea cancerului, care utilizează particule de protoni pentru a furniza doze precise de radiaţie către tumori. Această tehnică este diferită de radioterapia convenţională, care foloseşte raze X sau radiaţie cu fotoni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.