VIDEO: Dinamo – Petrolul 4-1. Victorie entuziasmantă pentru ”câini” în derby-ul etapei a doua. Selmani și Cîrjan, prestații ”strălucitoare”

Dinamo București a învins-o pe adversara sa din runda secundă a noului sezon de Superligă, Petrolul, fără drept de apel, cu un neverosimil scor de 4-1. Marcatorii ”câinilor” din această confruntare au fost Hakim Abdallah, Cătălin Cîrjan, Astrit Selmani și Dennis Politic. Jucătorul crescut în academia londoneză de la Arsenal, dar și fotbalistul kosovar au fost cei care s-au evidențiat cel mai tare, ba chiar atacantul central al grupării din ”Ștefan cel Mare” și-a trecut în cont și două pase de gol.

Dinamo București și Petrolul Ploiești și-au dat întâlnire în etapa secundă a noului sezon din Superligă în Capitală, pe stadionul ”Arcul de Triumf”. În runda inaugurală, ”câini roșii” fuseseră întorși de CFR Cluj în deplasare, după ce au condus în ”Gruia” cu scorul de 2-0, în timp ce ploieștenii s-au încurcat pe teren propriu de nou-promovata antrenată de Andrei Prepeliță, Gloria Buzău.

În rezultatul de 0-0 înregistrat pe arena ”Ilie Oană”, Gicu Grozav a ratat o lovitură de la unsprezece metri, astfel că formația pregătită de Mehmet Topal a trebuit să se mulțumească cu un singur punct.

La meciul direct dintre dinamoviști și ”găzari”, Zeljko Kopic a mizat pe aceeași formulă de start, comparativ cu duelul din prima etapă jucat contra vicecampioanei României. De partea cealaltă, tehnicianul turc, a decis să umble la linia mediană, acolo unde Tidiane Keita și Alexandru Mateiu i-au înlocuit pe Alexandru Ișfan și Takayuki Seto. De asemenea, poziția de fundaș dreapta a fost o alta la care s-a umblat, deoarece Sergiu Hanca a fost schimbat în acest joc de portughezul trecut și pe la FC Voluntari, Ricardinho.

În ultimele cinci confruntări directe dintre cele două echipe, dinamoviștii au câștigat o singură dată, Petrolul la fel, iar alte trei meciuri s-au terminat la egalitate. În minutul 12 al partidei, Hakim Aballah a rămas singur în careu cu portarul advers, după ce a primit o pasă precisă din partea atacantului central, Astrit Slimani. Jucătorul din Madagascar a finalizat cu un șut plasat la colțul lung, iar Lukas Zima nu a mai putut interveni.

Toată acțiunea care a dus la deschiderea scorului a plecat de la o recuperare reușită de Dennis Politic în marginea careului, după o greșeală la construcție a oaspeților. 1-0 pentru trupa ”alb-roșie”  după nici un sfert de oră de joc. Replica ploieștenilor a venit câteva minute mai târziu, atunci când Alexandru Mateiu a scăpat pe un contraatac și a pasat în flancul drept spre Mario Bratu. ”Decarul” oaspeților a decis să pătrundă în interior și să încheie de unul singur acțiunea, dar execuția sa a fost deviată și s-a scurs în afara terenului.

În minutul 33 al partidei, un corner executat de către dinamoviști a pus probleme defensivei petroliste. Lukas Zima a avut dificultăți în a boxa balonul, care a ajuns la Josue Homawoo, dar fundașul central al ”câinilor” a reluat greșit din câțiva metri. Faza nu a mai contat, în cele din urmă, deoarece centralul George Găman a fluierat un fault în atac. Pe final de repriză întâi, cu cinci minute înainte de finalul acestui act, un atac pozițional al ”alb-roșilor” a fost dus la bun sfârșit.

Cătălin Cîrjan a progresat cu mingea la picior și a combinat cu Dennis Politic. Din un-doi-ul celor doi fotbaliști dinamoviști, balonul a ajuns la Astrit Selmani. Totuși, vârful kosovar nu a putut trage spre poartă, iar mingea a intrat în posesia jucătorului crescut în academia celor de la Arsenal Londra.

Mijlocașul român transferat în această perioadă de mercato de la Rapid București a fost ”încolțit” de câțiva adversari, dar, din întoarcere, a izbutit să trimită extraordinar în plasa porții apărate de goalkeeper-ul ceh al ploieștenilor. 2-0 pentru gazde care și-au dublat avantajul de pe tabelă la capătul unui joc de posesie mai solid arătat de prahoveni în mare parte din prima repriză a duelului. A fost a doua reușită a lui Cătălin Cîrjan din această stagiune, după ce ”decarul” bucureștenilor a înscris și în poarta celor de la CFR Cluj, runda trecută.

Din trei șuturi expediate spre poarta adversă, elevii antrenați de Zeljko Kopic au cadrat două dintre acestea, în timp ce ploieștenii nu au tras într-un singur rând spre buturile gazdelor pe parcursul primelor 45 de minute din această partidă, atunci când Albin Berisha a trimis defectuos din apropiere, iar balonul s-a scurs peste bara transversală. Acțiunea pornise din gheata lui Gicu Grozav care și-a găsit coechipierul în spațiu liber, dar vârful prahovenilor nu s-a sincronizat la finalizare.

La pauza înfruntării din Capitală nu au avut loc modificări în trupa gazdă, dar Mehmet Topal a decis să îi trimită în ”luptă” pe Denis Radu și Tommi Jyry în detrimentul lui Ricardinho, respectiv, Alexandru Mateiu. Pentru primul dintre aceștia, a fost debutul în primul eșalon al fotbalului românesc.

Gazonul udat bine de tot înainte de startul confruntării dintre cele două grupări din Superligă s-a mai uscat, iar prima oportunitate a apărut în contul gazdelor. După o aruncare de la margine efectuată de Cristian Costin, mingea a ricoșat la Dennis Politic care a încercat o execuție pretențioasă, din voleu. Balonul a trecut pe lângă poarta apărată de Lukas Zima, iar faza s-a finalizat fără nimic concludent.

Tot dinamoviștii au fost cei care au marcat în acest duel, după un început de parte secundă echilibrat. O combinație reușită în partea dreaptă între Cătălin Cîrjan și Hakim Aballah a dus la o pasă în profunzime pentru Dennis Politic. Lipsit de un marcaj strâns făcut de adversarii săi, ”șeptarul” gazdelor a pasat în gura porții goale pentru Astrit Selmani, iar după ce fotbalistul kosovar reușise două pase de gol în prima repriză, a izbutit să își treacă numele și pe lista marcatorilor. 3-0 pentru trupa antrenată de tehnicianul croat, după ce vârful bucureștenilor a finalizat simplu, fără emoții, din doi metri.

La câteva minute distanță, a venit și replica ploieștenilor care au ratat uluitor din câțiva metri. Gicu Grozav s-a aflat la capătul unei centrări periculoase venite dintr-o lovitură de colț, dar acesta nu a putut încheia cu gol faza promițătoare. Extrema stângă a ”găzarilor” a trimis peste bara transversală, dar balonul a fost deviat de un oponent, iar oaspeții s-au mulțumit cu un nou corner din care nu a ieșit nimic.  O nouă acțiune în care a fost implicată ”vedeta” ploieștenilor a apărut în minutul 68, atunci când Tidiane Keita a deschis jocul precis în flancul stâng spre Valentin Țicu.

Căpitanul oaspeților a centrat la bara a doua, acolo de unde Gicu Grozav a dorit o finalizare cu o execuție din voleu, dar încercarea sa de a puncta decisiv a trecut departe de spațiul porții, iar Petrolul rămânea, la acel moment, fără șut cadrat în acest joc. În minutul 82 al partidei, după o perioadă în care au presat poarta adversă, prahovenii au punctat și pe tabela de marcaj. Valentin Țicu a fost găsit în interiorul careului de fostul dinamovist, Sergiu Hanca, iar fundașul stânga al oaspeților a finalizat cu un șut precis la colțul lung, lăsându-l fără replică pe Adnan Golubovic. 3-1 pentru ”câinii roșii”.

Totuși, jucătorii lui Zeljko Kopic au revenit rapid în ofensivă, iar după ce Hakim Abdallah s-a luptat de la egal la egal cu fundașii adverși, Dennis Politic a profitat de eroarea comisă de Ioan Tolea. Fotbalistul dinamovist a căzut în careu după contactul cu acesta, iar George Găman a dictat lovitură de la 11 metri pentru gazde, după imprudența noului intrat în meci. De la punctul cu var, mijlocașul bucureștenilor nu a greșit, trimițând în partea dreaptă a buturilor prahovene. 4-1 pentru Dinamo care restabilise o diferență de trei goluri pe tabelă.

Scorul final al întâlnirii avea să fie cel de mai sus, iar dinamoviștii au intrat în posesia primelor trei puncte ale acestui sezon. Gruparea antrenată de Zeljko Kopic a urcat până pe locul cinci în clasament, iar în etapa viitoare, ”câinii” se vor deplasa la Sfântu Gheorghe, pentru duelul contra celor de la Sepsi. În tabăra adversă, Petrolul rămâne cu un singur punct din șase posibile, iar runda următoare aduce pentru clubul intrat sub patronat turc din această vară o partidă cu o altă gruparea bucureșteană, Rapid.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.