VIDEO: Rapid – CFR 2-2, iar Neil Lennon este salvat de un gol marcat în minutul 90+7 la debutul în ”Giulești”. Daniel Bîrligea, ținta fanilor rapidiști

Rapid București și CFR Cluj au remizat, scor final 2-2, în runda secundă a noii ediții de Superligă, după ce ardelenilor le-a fost smulsă victoria la ultima fază a partidei, în minutul șapte al prelungirilor. La debutul pe banca ”alb-vișiniilor” în fața propriilor suporteri, antrenorul nord-irlandez, Neil Lennon, a fost la un pas să piardă pentru prima dată de când se află la conducerea Rapidului, dar până acum, echipa sa este neînvinsă în campionatul intern.

În fața unui stadion plin, pentru că la această confruntare a derby-ului feroviar au fost prezenți aproximativ 14.000 de persoane, prima fază periculoasă s-a produs la poarta apărată de Marian Aioani. Goalkeeper-ul celor de la Rapid a boxat balonul care a fost trimis de unul dintre adversari dintr-o lovitură de colț, dar balonul a ajuns la Panagiotis Tachtsidis.

Mijlocașul grec a reluat în fața porții din voleu, acolo de unde Daniel Bîrligea a trimis în plasă pentru 1-0. Reușita oaspeților a fost anulată de arbitrul Istvan Kovacs, după consultarea video-arbitrajului, din cauza unei poziții în afara jocului în care a fost semnalizat atacantul român al formației din ”Gruia”.

Ocazia care a deschis setul de oportunități a fotbaliștilor antrenați de Neil Lennon a fost consemnată în minutul 23 al meciului. Claudiu Petrila a reușit să se desprindă de fundașii oponenți și a trimis pe jos, la prima bară, acolo de unde Borisav Burmaz a șutat la colțul scurt. Răzvan Sava a fost atent și a respins tentativa fotbalistului sârb de a marca, astfel că tabela a rămas nemișcată.

Tot ”giuleștenii” au forțat mai mult înscrierea primului gol al duelului din Capitală, iar pe un contraatac fulgerător, susținut de Borisav Burmaz, Claudiu Petrila a recepționat o pasă foarte bună. Fostul jucător al celor de la CFR Cluj a trimis pe culoar pentru Albion Rrahmani, iar vârful kosovar al rapidiștilor a șutat puternic spre buturile ardelene. Goalkeeper-ul clujenilor a fost din nou la post și a parat execuția golgheterului gazdelor din sezonul precedent al campionatului intern.

Șansele s-au răzbunat atunci când CFR Cluj a punctat pe un atac pozițional. O conexiune de trei fotbaliști români a produs deblocarea tabelei arenei din ”Giulești”, ba chiar doi dintre cei trei jucători care au contribuit la deschiderea scorului au fost prezenți în lotul naționalei României la ediția de Campionat European din acest an. Vasile Mogoș a pasat filtrat pentru Ciprian Deac, care l-a văzut demarcându-se ideal pe Daniel Bîrligea, iar vârful român a finalizat cu o execuție precisă la colțul lung, pentru ca Marian Aioani să privească ca simplu spectator trecerea balonului pe lângă piciorul său drept.

1-0 pentru clujeni, iar marcatorul acestei reușite, Daniel Bîrligea, avea să fie fluierat vehement de asistența ”alb-vișinie”, atât din cauza gesturilor comise la momentul celebrării, cât și din cauza unor comentarii din trecut aduse la adresa clubului rapidist. Atacantul grupării antrenate de Dan Petrescu a fost insultat pe tot parcursul meciului din București de suporterii rapidiști, dar evoluția acestuia s-a ridicat la un nivel înalt.

Ciprian Deac l-a găsit iarăși liber pe coechipierul său din centrul ofensivei peste câteva minute, iar Daniel Bîrligea a întors foarte bine mingea spre Meriton Korenica. Jucătorul kosovar nu s-a coordonat deloc bine și a finalizat defectuos dintr-o poziție favorabilă. Cu cinci minute înainte de încheierea primului act al acestui duel, Jayson Papeau a deviat pentru Albion Rrahmani care l-a pasat pe Christopher Braun. Fundașul dreapta al trupei pregătite de Neil Lennon a centrat în fața porții, iar unul dintre fundașii ardelenilor a fost la un pas să își dea autogol.

Totuși, nimic concret nu avea să se mai petreacă în primele 45 de minute ale întâlnirii, iar partea secundă a fost deschisă hotărât de Rapid. O minge preluată pe piept de Borisav Burmaz care a decis să ia pe cont propriu o acțiune a fost finalizată cu un șut trimis la colțul scurt de fotbalistul sârb, dar Răzvan Sava a blocat cu piciorul încercarea acestuia de a restabili egalitatea. În minutul 50 al jocului, Daniel Bîrligea a fost lansat în profunzime, iar atacantul român a pasat înapoi spre Ciprian Deac. Faza a fost terminată cu o execuție încărcată mult prea mult de Kader Keita care a șutat peste bara transversală.

Fostul om al clujenilor, Claudiu Petrila, a fost cel care a ajutat-o pe Rapid să reintre în joc, după ce, primind o pasă lungă, a preluat impecabil și l-a driblat pe Răzvan Sava, care a fost imprudent și l-a faultat pe jucătorul ”giuleștenilor”. Claudiu Petrila a căzut în careul ardelenilor, iar Istvan Kovacs a dictat cu promptitudine lovitură de la 11 metri pentru elevii lui Neil Lennon. De la punctul cu var, Albion Rrahmani a șutat precis, pe jos, în partea dreaptă a porții celor de la CFR, iar atacantul kosovar a egalat și a izbutit să își treacă în cont prima reușită din această stagiune recent începută.

Din cauza unei accidentări suferite în zona genunchiului drept, golgheterul rapidiștilor din sezonul trecut a fost nevoit să părăsească terenul de joc, iar în locul său a intrat vârful slovac, Timotej Jambor. Aflat la debutul în fața suporterilor din ”Giulești”, atacantul în vârstă de 21 de ani a fost aproape să marcheze la primele atingeri de balon. O minge săltată pentru Borisav Burmaz a fost deviată precis de atacantul sârb pentru Timotej Jambor, care, din poziție centrală, de la 12 metri distanță față de buturile adverse, a trimis slab, iar Răzvan Sava a intervenit în doi timpi, pentru ca, la următoarea reluare, slovacul să șuteze peste poartă.

Cu un sfert de oră rămas până la expirarea celor 90 de minute, CFR Cluj a marcat pentru a reveni în avantaj în acest duel. Mario Camora, în flancul stâng, a pasat în spate, pentru centrare, spre Panagiotis Tachtsidis. Fotbalistul grec al ardelenilor a trimis la bara a doua pentru atacantul introdus pe parcursul confruntării, Peter Michael, iar finalizarea acestuia cu o lovitură de cap trimisă pe colț opus l-a lăsat fără replică pe Marian Aioani. Feroviarii din Cluj reușeau să treacă în față pe final de duel.

Primul semn oferit de gruparea din Capitală cum că egalarea este posibilă a venit în minutul 88, atunci când, din lipsă de spații, fundașul central al rapidiștilor, Cristian Ignat, a decis să șuteze de la mare distanță. Execuția sa a fost atinsă de un adversar în drumul spre poartă, iar mingea a trecut peste bara transversală. Același Cristian Ignat a fost omul care a reluat periculos cu capul din centrul careului, la capătul executării unui corner de către Cristian Manea, fostul fotbalist al ardelenilor. Răzvan Sava și-a arătat clasa și a scos dintr-un plonjon mingea trimisă de adversar, astfel că scorul a rămas identic.

Mijlocașul central sârb al bucureștenilor aruncat în luptă pe final de meci de către Neil Lennon, Luka Gojkovic, a fost cel de la care a plecat acțiunea ce a dus la restabilirea egalității în ”Giulești”. Acesta a centrat în centrul careului celor de la CFR, acolo unde marcajul era slab, Timotej Jambor a așezat balonul pentru finalizarea cu piciorul drept a lui Florent Hasani. Șutul jucătorului kosovar a intrat în plasă, iar nebunia a fost declanșată pe arena celor de la Rapid.

Scorul final al acestui duel a fost de 2-2, iar ”alb-vișinii” au încheiat seria pozitivă a rezultatelor înregistrare în fața ardelenilor pe teren propriu, pentru că, înainte de acest derby, patru din ultimele șase jocuri disputate pe această arenă s-au terminat cu victoria Rapidului. În aceste condiții, ”giuleștenii” au strâns două puncte din totalul de șase posibile și se situează pe a șaptea poziție, pe când CFR ocupă locul al doilea, cu patru puncte acumulate în același număr de meciuri.

Runda următoare o aduce pe formația antrenată de Neil Lennon față în față cu o înfruntare cu Petrolul Ploiești, iar ardelenii vor reveni pe teren propriu, pentru un meci la fel de tare, cu Universitatea Craiova. Până la confruntarea cu oltenii, Dan Petrescu și fotbaliștii săi vor evolua în preliminariile UEFA Conference League, împotriva celor de la Neman, joi, 25 iulie, de la ora 20:30, în turul acestei manșe.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.