VIDEO: Raluca Lazăr live, din Paris – „Este puțin spus că se simte o stare de tensiune, dar toată lumea ne asigură că suntem pregătiți, că totul este în regulă și că Jocurile Olimpice vor fi un succes.”

Încep Jocurile Olimpice de vară 2024, la Paris, în Franța, în perioada 26 iulie – 11 august 2024. România va fi reprezentată anul acesta cu 107 sportivi la 18 discipline. Cei mai mulți sunt calificați la canotaj, 45.

Sărbătorim centenarul în ceea ce privește prezențele oficiale la Jocurile Olimpice, prima prezență a delegației țării a avut loc la ediția din 1924.

Astăzi, în matinalul București FM,  am discutat cu Raluca Lazăr, profesor român la Paris, despre pregătirile și atmosfera premergătoare Olimpiadei.

Contextul în care Jocurile Olimpice ajung în Franța în acest moment este destul de complicat: „Întotdeauna există probleme politice, dacă ne uităm în urmă, în istorie au existat probleme în momentul în care ceremonia se pregătea să înceapă. Însă, acum în Franța, au existat alegeri anticipate acum 3 săptămâni și de atunci nu avem un guvern nou desemnat. Există în continuare guvernul condus de Gabriel Attal, care duce mai departe afacerile curente.”

„Din culise pot să vă spun că este o debandadă generală, pentru că reprezentanții care au câștigat alegerile, nu au reușit să desemneze un nou prim-ministru. Este puțin spus că se simte o stare de tensiune, dar toată lumea ne asigură că suntem pregătiți, că totul este în regulă și că Jocurile Olimpice vor fi un succes.”

Având în vedere experiențele istorie, Jocurile Olimpice sunt așteptate cu interes de către francezi: „Sunt peste 10 ani de când auzim, poate nu chiar în fiecare zi, că Parisul va găzdui Jocurile Olimpice în 2024. Se simte ca un examen pentru care te pregătești foarte asiduu și la un moment dat spui nu mai vreau, m-am plictisit, îmi doresc doar să înceapă ca să scap de el.”

„Au fost înscrise mai multe candidaturi europene, după aceea s-au retras. Rămăseseră în joc doar Los Angeles și Paris. Los Angeles a obținut Jocurile din 2028, iar Parisul s-a ales cu Jocurile Centenare. Într-adevăr, data aceasta era foarte importantă din punct de vedere simbolic, pentru că este centenarul anului 1924, când Parisul a găzduit pentru a 2-a oară Jocurile Olimpice.”

Informațiile despre ceremonia de deschidere sunt încă bine ascunse: „Se știu trei cuvinte, e vorba de nemaivăzut, de istoric și de spectaculos. Nici francezii nu știu mai mult decât românii pentru că organizatorii au semnat niște clauze de confidențialitate atât de stricte, încât în presă nu apar foarte multe informații și nici cei mai șireți dintre intervievatori nu au reușit să afle mai multe.”

„Nici măcar nu se știe cine va fi ultimul purtător al flăcării olimpice. Se fac tot felul de supoziții, a existat și o glumă care spune că poate va fi noul prim-ministru.”

Avem parte de o premieră istorică: „Este pentru prima dată totuși în istorie când o ceremonie de deschidere nu are loc pe stadion, dar este supusă vremii.”

„Vremea la Paris, în acest moment, este destul de închisă și puțin primitoare. Este brumă, iar ceața persistă de dimineață. Să sperăm că vineri seara, pe la ora 19:30, ora Parisului, toată lumea va putea să asiste la un apus de soare magnific pe malurile Senei. Este vorba de o paradă nautică de peste 100 de ambarcațiuni.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus să afli detalii despre cum s-a pregătit Parisul pentru Jocurile Olimpice 2024

Autor: Cornel Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.