Bascov, ”gazda” campionatelor naționale de caiac-canoe. Marian Baban: ”Noutatea constă în probele dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere”

Sursă foto: Facebook - Kayak Champions

Baza sportivă de la Bascov a devenit, de câteva zile încoace, ”gazda” noii ediții a Campionatelor Naționale de caiac-canoe, iar competiții de toate tipurile sunt organizate pentru vârste diverse, dar și pentru categorii de sportivi multiple. Prima întrecere programată să debuteze în centrul sportiv din această localitate din România a fost cea de viteză, dedicată juniorilor, respectiv, participanții cu vârste cuprinse între 15-16 ani, dar și cadeților, cei cu vârste de 13 și 14 ani.

Pe data de 25 iulie, această competiție din programa ediției din anul 2024 a Campionatelor Naționale de caiac-canoe a luat startul, iar durata probelor respective se întinde pe parcursul a patru zile, până pe data de 28 iulie. Detaliul care face diferența legat de acest fel de întrecere este acela că fiecare anotimp în parte este asociat cu probe specifice, iar vara aduce trei astfel de curse potrivite vremii și condițiilor existente.

Președintele clubului sportiv, ”Kayak Champions”, Marian Baban, a vorbit, în exclusivitate, pentru București FM, despre competițiile care se desfășoară în această perioadă a verii, iar cu referire la prima întrecere stabilită, fostul sportiv olimpic a precizat cum sunt structurate probele pentru fiecare sezon în parte, dar și noutatea adusă ediției din acest an a întrecerilor naționale:

Campionatul național de viteză adresat atât juniorilor, cât și cadeților va avea probe pe mai multe distanțe, vara, spre exemplu, avem probe de viteză la 200 de metri, 500 de metri și 1000 de metri, față de toamnă când avem maraton, acolo avem 15 kilometri, dar și față de primăvară, atunci când avem probe mai lungi.

Toate cluburile din țară s-a au adunat la baza sportivă, iar noutatea este adusă de probele organizate special pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vedere. Sunt organizate în premieră de un club în cadrul Campionatului Național de viteză. Va fi foarte frumos, vor fi copii de toate vârstele, începând de la 10 ani până la 18 ani, cursele vor fi palpitante”, a punctat fostul canotor de performanță al țării noastre, pentru București FM.

În plus, Marian Baban a ținut să facă apel la publicul larg să participe la acest eveniment sportiv, mai ales că pentru bucureșteni, locația aleasă este ”aproape”, iar pentru piteșteni, complexul de la Bascov este ”foarte aproape”. Președintele ”Kayak Champions” a adăugat că organizația sportivă pe care o conduce a propus, de-a lungul timpului, campioni naționali și vicecampioni naționali, iar invitația făcută tuturor oamenilor de a veni să îi vadă implicați direct în competiție pe canotori a fost făcută ilustrând motivul că bucuria și tristețea, particularități ale acestei discipline, vor putea fi observate, iar bătălia pentru medalii se dă la o sutime diferență, la un moment dat.

Fostul sportiv medaliat olimpic a mai transmis, în timpul interviului, faptul că atracția persoanelor apropiate sportului față de caiac-canoe a devenit una mult mai mare în perioada recentă. Marian Baban nu a omis să puncteze că anii care vin vor fi unii importanți pentru baza de pregătire de la Bascov, datorită competițiilor de anvergură de care aceasta va fi responsabilă, iar fenomenul nu este necunoscut:

O adevărată sărbătoare a caiacului pentru juniori, mai ales. Noi am încercat să facem din ce în ce mai popular sportul nostru, iar această încercare a început să dea roade, deoarece numărul de sportivi a crescut, iar competiția între ei, de asemenea. Ne propunem ca în următorii 2-3 ani să avem sportivi și la competiții internaționale. De altfel, anii următori vor fi unii în care la Bascov se vor organiza campionate  europene și mondiale, cum s-a întâmplat și în anii trecuți”, a adăugat liderul ”Kayak Champions”, pentru sursa amintită mai sus.

Cel care a practicat caiac-canoe a concluzionat prin a sublinia că speranța există într-o proporție covârșitoare pentru ca cei tineri să devină angrenați în această disciplină sportivă, dar și prin a preciza că ”pe vremea caniculară, apa răcoroasă este numai bună”, încercând să mai treacă pe foaie un stimulent al participării la eveniment. Marian Baban a oferit și un sfat tuturor sportivilor care vor să resimtă succesul pe propria piele în carierele lor, indiferent de moment și de categorie:

”Pasiunea trebuie să existe pentru un sportiv care țintește spre performanță, trebuie să faci de drag orice disciplină ca să apară și rezultatele. În momentele grele, doar pasiunea te ajută să treci peste”, a încheiat fostul sportiv român.

Campionatul Național de caiac-canoe continuă cu probele clasice de viteză la juniori, categoria I, mai precis, dedicate sportivilor cu vârste cuprinse între 17 și 18 ani, programate să înceapă pe data de 30 iulie și să se finalizeze pe data de 1 august. În ceea ce urmează, probele naționale pentru cei implicați în categoria ”bărci dragon” vor avea loc între 2-3 august.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.