Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film ANONIMUL va avea loc între 12-18 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării

Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL va fi închis anul acesta de „Memory” – cel mai nou film semnat de regizorul Michel Franco care a fost prezent la Sfântu Gheorghe la ediţia Festivalului din 2017 când a primit Trofeul Anonimul pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei universale.

Filmul este „o poveste captivantă, jucată la superlativ cu delicateţe şi maturitate de Jessica Chastain şi Peter Sarsgaard” (distins în 2023 la Veneţia cu Premiul pentru cel mai bun actor – Volpi Cup, pentru rolul din film) după cum scriau cei de la The Guardian.

La cea de-a 21-a ediţie ce se va desfăşura între 12-18 august la Sfântu Gheorghe, Festivalul îl omagiază, la un secol de la naşterea sa, pe Marcello Mastroianni – starul cinemaului italian devenit una dintre cele mai iconice figuri ale Secolului XX, cunoscut la nivel mondial pentru rolurile sale din „La Dolce Vita” şi „8 1/2” ambele regizate de Frederico Fellini, „Lo straniero” semnat de Luchino Visconti, „Che ora e?” de Ettore Scola sau „Stanno tutti bene” în regia lui Giuseppe Tornatore. Spectatorii de la Sfântu Gheorghe vor putea alege din programul festivalului două titluri cu adevărat speciale: „Three Lives and Only One Death” – ultimul film în care acesta joacă (alături de fiica sa, Chiara) şi pe care a apucat să-l vadă pe marele ecran şi ‘Marcello Mio’ în care Chiara Mastroianni îl joacă – proiectat în premieră naţională.

Omagiat va fi şi multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, prin proiecţia în avanpremieră a filmului „IVAN – omul cu rădăcini în ape” regizat de Ana Preda. Filmul biografic este o reconstituire cu imagini inedite de arhivă, a transformării adolescentului de 16 ani plecat din satul de pescari în multiplul campion olimpic şi mai apoi în ‘cel mai iubit dintre pământeni’, cum îl numeşte fiica sa.

Performanţa sportivă a fost mereu precedată de nenumărate eşecuri şi fiecare medalie olimpică de aur era câştigată încă de-acasă, prin antrenament asiduu, ne destăinuie Ivan. Întoarcerea la rădăcini, pornită dintr-un simţ al datoriei faţă oamenii şi locul care l-au format, l-a animat în ultimul deceniu de viaţă când din antrenor a devenit antreprenor social.

Programul este disponibil pe: https://bit.ly/ProgramAnonimul2024

Festivalul se deschide luni, 12 august, cu proiecţia în premieră în România a filmului „The Seed of the Sacred Fig”, semnat de cunoscutul regizor iranian Mohammad Rasoulof, nevoit anul acesta să-şi părăsească ţara după un lung conflict cu autorităţile datorat filmelor sale care vorbesc despre problemele cu care se confruntă populaţia acestei ţări în prezent.

Plecând de la subiectul filmului, Festivalul organizează marţi, de la ora 11:00, o discuţie despre siguranţa femeilor care o are invitată pe Andrada Cilibiu de la Centrul FILIA. Andrada Cilibiu e activistă feministă la Centrul FILIA din 2019 şi se implică în activităţile de advocacy, muncă comunitară, activism şi cercetare în sfera sănătăţii reproducerii, dar lucrează şi pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale.

Tot în premieră, în afara competiţiei, vor fi proiectate şi filmele: „Oh, Canada” semnat de Paul Schrader, regizor şi scenarist american nominalizat la Oscar, „The Girl with the Needle” în regia lui Magnus von Horn şi „Caught by the Tides” semnat de multipremiatul regizor chinez Jia Zhangke, selectate şi ele anul acesta în cursa pentru Palme d’Or la Cannes.

Printre filmele româneşti ce vor fi arătate la ANONIMUL înainte de lansarea în cinematografe se numără: „Trei kilometri până la capătul lumii” regizat de Emanuel Pârvu, „Captura”, în regia lui Adi Voicu, cel mai nou film al lui Andrei Cohn, „Săptămâna Mare” şi documentarele „Alice On & Off” semnat de Isabela Tent şi „Vis.Viaţă” în regia Ruxandrei Gubernat.

Programul festivalului cuprinde şi anul acesta trei secţiuni competiţionale: două competiţii de scurtmetraje (româneşti şi internaţionale) şi o competiţie de lungmetraj. Toate acestea vor fi prezentate atât în cinematograful amenajat în camping, cât şi în sălile de cinema din Green Village.

Printre surprizele ediţiei se numără concertul susţinut de Ana Coman şi cei doi invitaţi ce vor asigura „coloana sonoră” a petrecerii de închidere a festivalului – DJ Vlad Brumaru şi DJ Gojira.

Accesul la toate proiecţiile din cadrul festivalului este gratuit. Accesul la proiecţiile care au loc în sală, în Complexul Cinema Green Village, este condiţionat de deţinerea unui bilet cu valoare 0, care asigură rezervarea locului la proiecţie şi care poate fi obţinut de pe platforma Eventbook.ro. Pentru fiecare zi de proiecţie, biletele vor fi disponibile pe platformă din ziua precedentă, începând cu ora 09:00. Comenzile sunt limitate la 4 bilete / adresă de e-mail.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.