Cladiri si monumente istorice, in paragina

București FM

Socializare


1194 vizualizari

Partea a V-a - Fabrica de bere Grivita


Continuam serialul monumentelor istorice. Este vorba despre fosta fabrica de bere Gambrinus unde s-au imbuteliat primele beri pentru capitala.
Fabrica a fost ridicata in 1869 de un industrias neamt pe nume Erhard Luther in zona Orhideelor- Basarab, pe-atunci capatul Podului de Pamant(Calea Plevnei) pe unde trecea Soseaua Basarabilor, in apropierea mosiei Grant.

Berea Luther a devenit in scurt timp una dintre cele mai solicitate bauturi in hanurile si restaurantele capitalei iar in cativa ani fabrica si-a castigat statutul de furnizor al Curtii Regale fapt ce a sporit renumele marcii.

De-a lungul anilor, halele fabricii au fost modernizate de mai multe ori. Dupa moartea lui Luther in 1890 fabrica a ramas in grija sotiei lui, Sophia Luther(care s-a recasatorit cu Dumitru Marinescu Bragadiru, un alt cunoscut fabricant de bere al Bucurestiului.

Fabrica Luther a început să piardă cotă de piaţă odată cu ascensiunea afacerii lui Dumitru Bragadiru care îşi deschisese o fabrică în Rahova.
In 1905 Sophia vinde fabrica. Noii proprietari pastreaza profilul si denumirea fabricii si o modernizeaza iar productia creste de la 17 mii de hectolitri de bere in 1905 la peste 67 de mii in 1910.

Dupa Primul Razboi Mondial in 1928 fabrica Luther detinea primul loc in industria romaneasca de profil, aici se realiza a 6-a parte din productia nationala de bere.

Fabrica a avut de suferit in timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial: este bombardata si inchisa pentru o perioada scurta. Dupa nationalizarea din 1948 fabrica devine Intreprinderea de Bere Grivita.

Prin anii '70 a avut loc schimbarea numelui in Gambrinus, marca ce s-a pastrat pana in noiembrie 2005 cand fabrica a fost inchisa definitiv.
Dupa 1998 investitori britanici, americani si apoi spanioli si olandezi au preluat pe rand controlul fabricii, ultimul proprietar a transferat utilajele la unitatile din Constanta si Hateg.

In tari precum Germania sau Olanda primele fabrici de bere au fost transformate in muzee unde poti sa vezi cum se facea bautura in urma cu sute de ani.

La noi, din pacate arhitectura veche industrială este considerată o povară ce opreşte progresul imobiliar, în timp ce afară este valorificată şi exploatată pentru imensul potenţial turistic.


Foto si text: Ioana Bistriceanu & Sorin Pavel


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza

Parteneri

BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM
BucurestiFM

Powered by Radio România New Media