Șoc hipotermic și șoc traumatic, cauza morții celor două victime în accidentul aviatic din Apuseni
Articol de DSRNetworkAdmin, 21 ianuarie 2014, 15:36
Pilotul Adrian Iovan a decedat în urma unui șoc traumatic combinat cu șoc hipotermic, iar studenta moartă în accidentul aviatic produs luni în Munții Apuseni și-a pierdut viața în urma unui șoc hipotermic combinat cu tulburări de dinamică respiratorie.
Medicul primar legist Gheorghe Vieru a declarat că Adrian Iovan a suferit un șoc traumatic cauzat de fracturi de membre inferioare și costale multiple inclusiv cu ruptură de ficat.
Gheorghe Vieru a afirmat că nici pilotul și nici studenta nu au avut hemoragii interne.
"Foarte puțin a fost la pilot unde era un hemotorace în jur de 200 de ml", a afirmat medicul legist.
Întrebat dacă cei doi ar fi avut vreo șansă dacă ar fi fost găsiți mai repede, Gheorghe Vieru a declarat că este greu de spus.
"Este greu de spus pentru că nu avem toate datele, și de laborator, ca să ne confirme diagnosticul macroscopic. (…)
Este vorba și de utilitățile dintr-o ambulanță, dacă ambulanța e acolo. Foarte greu de stabilit. Noi o să extindem investigațiile și o să avem date mai precise", a spus șeful Serviciului de Medicină Legală Alba.
Gheorghe Vieru a afirmat că în ceea ce îl privește pe pilot "a fost combinat șocul hipotermic cu traumele suferite — fracturi costale, fracturi de membre inferioare.
În ceea ce privește pe fată a fost compresiune toracică prelungită, probabil până a fost scoasă din avion", a spus medicul legist.
El a menționat că trupul neînsuflețit al fetei, studentă la Institutul Medico-Militar, va fi transportat la București cu un camion al Unității Militare din Alba Iulia.
În ceea ce privește cadavrul pilotului, medicul legist a spus că o rudă a acestuia, se pare singura din România, a telefonat la Institutul de Medicină Alba, dar nu a comunicat când anume va sosi pentru preluarea lui.
Pilotul Adrian Iovan și o tânără, Aurelia Ion, medic rezident, și-au pierdut viața luni seară în urma accidentului aviatic care a avut loc în Pasul Ursoaia din județul Cluj.
Alte cinci persoane rănite în accident au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.
Unul dintre răniți, medicul Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni din Capitală, cel care a anunțat accidentul aviatic la 112 și care a acordat primul ajutor colegilor săi, a părăsit spitalul clujean îndreptându-se spre București.