Sondaj: Majoritatea românilor consideră că modificarea Constituției ar fi necesară în mare și foarte mare măsură
Articol de DSRNetworkAdmin, 31 ianuarie 2014, 10:53
Majoritatea românilor consideră că modificarea Constituției ar fi necesară în mare și foarte mare măsură, relevă un sondaj INSCOP.
Astfel, cercetarea relevă că 50,8% din populația României crede că o modificare a Constituției ar fi necesară în foarte mare măsură (19,7%) și în mare măsură (31,1%).
De asemenea, 21,2% dintre cei intervievați sunt de părere că modificarea Legii fundamentale este necesară în mică măsură, iar 14% o văd ca fiind necesară în foarte mică măsură.
La întrebarea privind necesitatea modificării Constituției, 14% dintre respondenți au răspuns nu știu sau nu au răspuns.
În privința posibilelor modificări care ar putea fi incluse în viitoarea Constituție față de actualul text al Legii Fundamentale, 82% dintre români sunt de acord cu interzicerea traseismului politic al parlamentarilor, în timp ce 10,3% se declară împotrivă, iar 7,7% nu știu sau nu răspund.
Majoritatea românilor sunt de acord și cu reducerea mandatului președintelui la patru ani, 63,4% dintre respondenți răspunzând în acest sens, iar 19,2% și-au exprimat dezacordul față de o asemenea modificare, în timp ce 17,4% au spus nu știu sau nu au răspuns.
40,1% dintre români sunt favorabili introducerii în Constituție a unei prevederi care să dea Parlamentului dreptul de a convoca în fața unei comisii de anchetă orice persoană fizică. Un procent asemănător de 40,2% au dezaprobat o astfel de prevedere, iar 19,7% nu știu sau nu au răspuns.
Introducerea regiunilor este privită pozitiv de 36,2% dintre respondenți, 46% sunt în dezacord cu o asemenea modificare, iar 17,8% reprezintă non-răspunsuri.
Majoritatea românilor (50,2% dintre respondenți) ar vrea mai degrabă un Parlament "unicameral, pentru ca deciziile să se ia mai repede", față de 46,8% în martie.
Pe de altă parte, 30,1% preferă la Parlamentul "bicameral, pentru a evita deciziile abuzive printr-un control", față de 30,9% în martie. 19,7% dintre cei chestionați au ales varianta nu știu/nu răspund, față de 22,4% în martie.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 16-21 ianuarie. Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.