Ziua Mondială a Radioului sărbătorită joi, 13 februarie
Articol de DSRNetworkAdmin, 12 februarie 2014, 18:42
Lumea întreagă celebrează pe 13 februarie Ziua Radioului, o sărbătoare instituită de UNESCO în semn de preţuire pentru acest puternic vector de informaţie şi cultură.
Sărbătoarea are drept obiectiv sensibilizarea populației privind rolul radioului, pentru a încuraja factorii de decizie de a oferi acces la informaţii şi de a îmbunătăţi cooperarea internaţională și locală între radiodifuzori.
Ideea de a institui Ziua Mondială a Radioului a venit de la Academia Spaniolă de Radio şi a fost prezentată oficial la sesiunea Comitetul executiv a Unesco în septembrie 2011.
UNESCO a luat decizia de marcare a acestei zile pentru a proclama cooperarea internaţională între radiodifuzori, dar şi pentru a încuraja factorii de decizie în accesul la informaţie prin intermediul posturilor de radio de pe întreg mapamondul.
În România, primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care lua naştere Societatea Română de Radiodifuziune de astăzi, cel mai ascultat şi mai credibil radiodifuzor din ţara noastră.
Partener al principalelor radiouri europene, între care BBC, RFI sau DW, Radio România are în portofoliu 7 posturi naţionale, 8 posturi regionale, o agenţie de presă, 6 formaţii muzicale, o editură şi un târg de carte.
Din octombrie 2012, Radio România este reprezentată în structurile de conducere ale Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune.
Radioul reprezintă una dintre marile realizări tehnologice ale umanităţii.
De aproape un veac, radioul ne permite să transmitem sunete inteligibile cu viteza luminii.
Lumea întreagă marchează la 13 februarie Ziua Mondială a Radioului, o sărbătoare instituită de UNESCO în 2012, ca semn de preţuire pentru acest puternic vector de informaţie şi cultură.
Existenţa undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg în special de către Guglielmo Marconi, un inventator italian.
În 1894, la douăzeci de ani, Marconi a citit despre experimentele efectuate de Heinrich Hertz cu câţiva ani înainte.
Experimentele respective demonstraseră cu claritate existenţa unor unde electromagnetice invizibile, care se propagă prin aer cu viteza luminii.
El a construit un sistem care putea transmite şi primi semnale radio de la o distanţă de aproape 3 km. În 1895 a trimis un semnal radio pentru prima dată; în 1907 el a recepţionat prima dată un semnal radio din Canada – şi anume semnul "x" din Codul Morse.
Deşi cel mai important brevet l-a obţinut în 1900, Marconi a continuat să aducă multe îmbunătăţiri invenţiei sale. În 1901 el a reuşit să transmită un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia până în Newfoundland.
Pentru a marca Ziua Mondiala a Radioului va oferim un interviu cu Printesa Elettra Marconi, fiica lui Guglielmo Marconi, inventatorul radioului, realizat în anul 2013.