Alimentele fără E-uri, marcate special și în România
Articol de DSRNetworkAdmin, 13 februarie 2014, 10:04
Un procent de 80% dintre români citesc cu atenție eticheta produselor alimentare și conținutul de E-uri, dar pentru nouă din zece dintre ei, acestea sunt greu de înțeles, potrivit unui studiu realizat la începutul acestui an.
Numai 14% dintre respondenți cunosc diferența între tipurile de E-uri prezente în alimentele de la raft, relevă studiul publicat de Certified E-Friendly Food (CEFF) Romania.
În acest context, 1 din 2 respondenți afirmă că un element vizual ca o ștampilă sau marcă l-ar ajuta să identifice alimentele mai sănătoase, în timp ce aproximativ 25% au indicat că un scris mai mare ar simplifica citirea etichetei, informează Stirile București FM.
Mai mult, 69% ar avea încredere într-o instituție specializată, independentă, care să ofere ajutor în înțelegerea informațiilor de pe etichetele alimentare.
CEFF este o marca înregistrată la nivelul Uniunii Europene care atestă faptul că produsele alimentare inscripționate cu acest logo nu conțin conservanți, îndulcitori, coloranți artificiali sau glutamați cu potențial periculos sau controversați.
Marca CEFF a fost lansată ieri și în România, inițiativa venind ca răspuns la studiile efectuate la nivel național, care au arătat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informații cu privire la adaosurile de aditivi din alimente.
CEFF este prezentă în Cehia, Slovacia și Polonia, România fiind a patra țară în care se lansează.
Marca CEFF – Certified E-Friendly Food vine în ajutorul consumatorilor care au dificultăți în interpretarea listelor de ingrediente și mai ales în a recunoaște conținutul de aditivi alimentari în produsele de la raft sau a celor care petrec prea mult timp la raft pentru identificarea conținutului de aditivi.
Astfel, ștampila CEFF de pe ambalajul produselor certifică faptul că nu conțin niciun aditiv dintr-o listă de 70 de substanțe grupate în conservanți, coloranți artificiali, îndulcitori și glutamați, care fac obiectul unor controverse la nivelul experților, deși sunt acceptați de Uniunea Europeană.
„Oferta de pe raft influențează absolut fiecare român, fie că își cumpără o pâine, produse lactate, mezeluri, produse semi-preparate sau băuturi.
În contextul actual, sunt foarte atentă la ce pun în coșul zilnic și îmi dau seama cât de dificil este să îți găsești instrumentele pentru o alimentație sănătoasă și chiar să întreprinzi ceva benefic pentru sănătatea ta și a familiei.
CEFF Certified E-friendly Food sau Alimente fără chimicale inutile, vine în România tocmai ca un astfel de ghid de filtrare care ajută consumatorul să aleagă produsele care nu conțin aditivi controversați sau cu un potențial periculos, fără a mai citi eticheta ”, a declarat Daniela Niculescu, director general CEFF România.
Cum se obține certificarea CEFF
Pentru a obține certificarea CEFF, producătorii trec printr-un un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate și conținutul de aditivi, documentele de conformitate, fișe tehnologice și altele. Testările sunt coordonate și supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare.
Produsele certificate pot imprima pe ambalaj ștampila CEFF timp de un an, însă testele sunt efectuate trimestrial.
În cazul suspiciunilor semnalate de consumatori sau alte instituții, acestea pot fi supuse unor audituri speciale.
„Problema aditivilor alimentari trebuie să fie luată în considerare cu maximă responsabilitate și într-o permanentă conexiune cu actorii de pe lanțul alimentar: producătorii de ingrediente, procesatorii de alimente, institutele de cercetare și autoritățile de monitorizare și control.
Susținem că maniera cea mai adecvată este utilizarea pe cât posibil a variantelor naturale de aditivi și folosirea celor de sinteză doar în cazul în care nu se pot aplica alte soluții tehnologice și doar cu condiția respectării stricte a dozelor admise.
Activitatea desfășurată de către cercetătorii institutului nostru se concentrează pe această idee, de minimizare a utilizării aditivilor de sinteză și eliminarea din matricile alimentare a celor controversați”, a declarat Gabriela Mohan, reprezentanta Centrului de Informare Tehnologică al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare IBA București.