EXCLUSIV: Harta infracţionalităţii din Bucureşti. Care sunt mijloacele de transport în comun în care se fură cel mai mult
Articol de DSRNetworkAdmin, 21 februarie 2014, 10:28
Hoţii din buzunare, care acţionează în mijloacele de transport în comun, le preferă, în mod special, pe cele aglomerate, atât la urcare, cât şi la coborâre în staţii.
"Aceştia se folosesc de diferite bunuri personale (genţi, rucsacuri, ziare) pentru a-şi masca acţiunea (gesturile) şi prin abilitatea specifică acestor tipuri de infractori sustrag diferite bunuri din buzunarele/genţile călătorilor, profitând de neatenţia acestora.
Infractorii îşi stabilesc, cu predilecţie, victimele din rândul persoanelor în vârstă şi persoanelor de sex femeiesc cu vârsta între 20 – 30 ani", a declarat pentru Bucuresti FM, Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
"Cele mai multe furturi au fost înregistrate în autobuzele 139, 104, 634, 117, 282, 182, 381, 335, troleibuzele 86, 79, 66 şi tramvaiele 32, 1, 25, 41.
În ceea ce priveşte furturile săvârşite în trenurile/staţiile de metrou, acestea există, dar sunt semnificativ mai puţine decât cele în mijloacele de transport în comun ale R.A.T.B., deoarece toate staţiile de metrou sunt prevăzute cu camere de supraveghere, acest lucru făcându-i pe infractori să evite staţiile de metrou".
De asemenea, cele mai multe furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun "au fost înregistrate în zona centrală a Bucureştiului, precum şi în zonele Rahova-Ferentari, Mihai Bravu, Şos. Iancului, Vatra Luminoasă, Şos. Virtuţii, b-dul Iuliu Maniu".
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Bogdan Ghebaur, cetăţenii care folosesc mijloacele de transport în comun ar trebui pe cât posibil:
„Să nu folosească telefonul mobil sau alte aparate audio-video şi să nu poarte, ostentativ, la vedere, asemenea obiecte sau bijuterii de valoare;- să fie atenţi la persoanele din jurul lor care au un comportament suspect, observându-le fizionomia şi orice elemente care ar putea duce la identificarea lor, în măsura în care ar fi necesar; să nu ţină portofelul cu bani şi acte în buzunarul de la spate al pantalonilor, sau compartimentele exterioare de la rucsac, aceste spaţii sunt şi mai vulnerabile la urcarea şi coborârea dintr-un mijloc de transport în comun; să poarte geanta ori sacoşa în faţă protejate cu mâna, iar dacă se aşează pe scaun, să-şi ţină bagajele în braţe, în niciun caz spre exterior sau spre vecinul de alături;- pentru orice eveniment de tip infracţional să sune imediat la Dispeceratul de Urgenţă 112 şi să alerteze cel mai apropiat echipaj de poliţie.”