Mircea Radulian: Trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un cutremur mare
Articol de DSRNetworkAdmin, 4 martie 2014, 16:03
Directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian, este de părere că nu poate fi neglijată eventualitatea producerii unui cutremur de mare intensitate.
"România e o țară seismică activă, una dintre statele cele mai active din Europa, în special din cauza cutremurelor din Vrancea și având în vedere frecvența cu care aceste cutremure vrâncene apar, mă refer la cutremurele mari, nu putem neglija eventualitatea unui cutremur mare oricând de acum încolo.
Din acest punct de vedere trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment", a declarat marți Radulian la o masă rotundă privind găsirea modalităților de colaborare pentru o mai bună gestionare a riscurilor la nivel de comunitate.
El a atras atenția asupra importanței prevenirii în acest tip de situații și a subliniat că nu se poate ști cu exactitate când se va produce un cutremur.
"Nu se întâmplă ceva special acum în zona Vrancea, din acest punct de vedere nu avem motive de îngrijorare, în sensul că nu există o activitate anormală care să ne dea de bănuit, însă știm că cutremurele mari de multe ori apar pe neașteptate.
În termeni probabilistici vorbind, nu știm când va fi următorul cutremur, dar totuși probabilitatea e destul de mare", a spus Radulian.
Potrivit acestuia, cutremurele vrâncene nu ar produce pagube mari dacă imobilele ar fi construite după anumite norme.
"În prezent există un standard chiar foarte nou care ține cont de toate datele pe care le avem la dispoziție în cazul cutremurelor din țara noastră, cu alte cuvinte are în vedere tipul de cutremure care sunt în țara noastră", a declarat Radulian.
În opinia sa, problema mare în primul rând pentru București este că foarte multe dintre construcții sunt vechi.
"Când au fost făcute la vremea respectivă nu respectau unele dintre ele chiar niciun standard, deci erau făcute după anumite norme, dar nu antiseismice, aceasta este una dintre probleme.
Pe de altă parte, în decursul timpului aceste standarde nu au fost la fel de bune. Se știe că până în '77 standardul nu era la nivelul care ar fi trebuit să fie de exemplu pentru București, după aceea s-a schimbat", a menționat Radulian.
El a semnalat că în cazul imobilelor noi nu ar trebui să fie probleme pe viitor. "Dacă ne referim la clădirile noi problema e în mâinile noastre, deci aici nu mai avem nicio justificare că nu am făcut clădirea respectivă după normele care sunt cunoscute și pe care le știe orice proiectant.
Aici nu ar trebui să avem probleme pe viitor. Rămâne de văzut gradul de conștiinciozitate ar celor care se ocupă de aceste proiecte", a adăugat Radulian.