Greenpeace: Europa este expusă riscului din cauza reactoarelor nucleare învechite

In medie, reactoarele nucleare au o vechime de 29 de ani deja, iar durata de funcționare planificată este între 30 și 40 de ani, problema învechirii reactoarelor devine acută în țările europene care au centrale nucleare, arata un raport Greenpeace.

În ceea ce privește România, reactoarele CANDU de la Cernavodă sunt proiectate pentru o durată de viață de 25 de ani, iar acest lucru înseamnă că în opt ani, reactorul 1 de la Cernavodă ar trebui deja închis.

În aceste condiții, se întrezărește o nouă eră a riscului nuclear pe cuprinsul Europei – asta dacă guvernele nu rezistă apelurilor pentru ca reactoarele să opereze și dincolo de perioada de funcționare prelungită, pentru care au fost proiectate, arată un raport Greenpeace, remis București FM.

Potrivit raportului, din cele 151 de reactoare nucleare operaționale din Europa (excluzând Rusia), 67 au peste 30 de ani vechime iar 25 dintre ele, au peste 35 de ani vechime.

Șapte din ele sunt mai vechi de 40 de ani.

Raportul ilustrează în mod clar că în ciuda reparațiilor și lucrărilor de actualizare, condiția de ansamblu a reactoarelor nucleare se deteriorează pe termen lung nu numai din cauza componentelor-cheie pentru siguranță, precum vasul de presiune al reactorului, care nu poate fi înlocuit.

Astfel, probabilitatea unui accident și numărul potențialelor complicații cresc odată cu trecerea timpului.

Cu toate acestea, deciziile referitoare la extinderea duratei de funcționare pentru reactoarele învechite poate fi influențată de argumente economice și politice, de vreme ce reactoarele vechi deja și-au amortizat costurile de capital.

Greenpeace solicită ca reactoarele care au depășit durata de funcționare să fie închise imediat și face un apel către comisiile de reglementare a activităților nucleare să nu acorde extinderi ale duratei de funcționare peste perioada limită.

De asemenea, Greenpeace solicită guvernelor europene să sprijine un obiectiv pentru energie regenerabilă de 45% până în 2030, pentru Uniunea Europeană.