Rata anuală a inflaţiei a fost de 1, 05% în februarie 2014. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Inflaţia anuală a fost de 1, 05% în februarie 2014, în timp ce, faţă de ianuarie 2014, preţurile de consum au crescut cu 0, 33% informează, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata medie lunară a inflaţiei, în perioada 1 ianuarie 28 februarie 2014 a fost de 0, 6%, în scădere comparativ cu perioada similară a anului 2013, când a fost de 0, 8%.Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (martie 2013-februarie 2014) faţă de precedentele 12 luni (martie 2012-februarie 2013), determinată pe baza IPC este 3, 2%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2, 6%.În luna februarie 2014 faţă de luna ianuarie, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut cu 0, 3% fiecare, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0, 47%, potrivit INS. În februarie 2014, comparativ cu ianuarie 2014, din categoria mărfurilor alimentare, cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 3, 6%, legumele şi conservele de legume cu 2, 16%, fructele proaspete, cu 1, 97%, fructele şi conservele din fructe, cu 1, 33%, dar şi laptele şi produsele lactate, cu 0, 43%.La mărfurile nealimentare, inclusiv servicii, cele mai mari creşteri de preţuri s-au consemnat la serviciile de îngrijire medicală (1, 85%), la cele de igienă şi cosmetică (1, 46%), reparaţii auto, electronice şi lucrări foto (0, 91%), tutun şi ţigări (0, 91%), chirii (0, 69%), plata cazării în unităţi hoteliere (0, 69%). Conform prognozelor Comisiei Naţionale de Prognoză, creşterea preţurilor de consum se va situa, în următorii patru ani, în jurul ţintei de inflaţie multianuală anunţată de Banca Naţională a României, de 2, 5% plus/minus un punct procentual, potrivit proiecţiei principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2014-2017.Astfel, în 2014, inflaţia va fi de 3, 4%, în 2015-2, 5%, în 2016-2, 3%, iar în 2017-2, 2%, arată datele CNP.