Rata anuală a inflaţiei a fost de 1,05% în februarie 2014. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult
Articol de DSRNetworkAdmin, 11 martie 2014, 11:40
Inflaţia anuală a fost de 1,05% în februarie 2014, în timp ce, faţă de ianuarie 2014, preţurile de consum au crescut cu 0,33% informează, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Rata medie lunară a inflaţiei, în perioada 1 ianuarie 28 februarie 2014 a fost de 0,6%, în scădere comparativ cu perioada similară a anului 2013, când a fost de 0,8%.
Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (martie 2013 – februarie 2014) faţă de precedentele 12 luni (martie 2012 – februarie 2013), determinată pe baza IPC este 3,2%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,6%.
În luna februarie 2014 faţă de luna ianuarie, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut cu 0,3% fiecare, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,47%, potrivit INS.
În februarie 2014, comparativ cu ianuarie 2014, din categoria mărfurilor alimentare, cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 3,6%, legumele şi conservele de legume cu 2,16%, fructele proaspete, cu 1,97%, fructele şi conservele din fructe, cu 1,33%, dar şi laptele şi produsele lactate, cu 0,43%.
La mărfurile nealimentare, inclusiv servicii, cele mai mari creşteri de preţuri s-au consemnat la serviciile de îngrijire medicală (1,85%), la cele de igienă şi cosmetică (1,46%), reparaţii auto, electronice şi lucrări foto (0,91%), tutun şi ţigări (0,91%), chirii (0,69%), plata cazării în unităţi hoteliere (0,69%).
Conform prognozelor Comisiei Naţionale de Prognoză, creşterea preţurilor de consum se va situa, în următorii patru ani, în jurul ţintei de inflaţie multianuală anunţată de Banca Naţională a României, de 2,5% plus/minus un punct procentual, potrivit proiecţiei principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2014 – 2017.
Astfel, în 2014, inflaţia va fi de 3,4%, în 2015 – 2,5%, în 2016 – 2,3%, iar în 2017 – 2,2%, arată datele CNP.