Tarifele de terminare în rețelele fixe și mobile scad de la 1 aprilie 2014

Tarifele maxime pe care operatorii telecom din România le pot fixa între ei pentru stabilirea prețului final al apelurilor la puncte fixe, dar și mobile, scad începând cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenți/minut, respectiv la 0,96 eurocenți/minut.

Potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/, reducerea tarifelor de terminare în ambele tipuri de rețele a fost agreată de Comisia Europeană /CE/, astfel încât, din prima zi a lunii aprilie a.c., pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, în România se va plăti 0,14 eurocenți/minut (de la 0,67 eurocenți/minut, în prezent), iar pentru terminarea la puncte mobile prețul scade de la 3,07 eurocenți/minut la 0,96 eurocenți/minut.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toți furnizorii de rețele din România identificați cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile: 46 de furnizori de rețele fixe și 6 furnizori de rețele mobile.

Potrivit ANCOM, la fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferențiate în funcție de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, rețele naționale sau internaționale).

Cu această ocazie, ANCOM a stabilit și noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toți furnizorii de rețele de comunicații, respectiv pentru serviciile de tranzit național al apelurilor, serviciile de linii închiriate segmente terminale și serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

În a doua jumătate a anului 2013, arbitrul telecom a notificat CE, Grupul Reglementatorilor Europeni pentru Comunicații Electronice /BEREC/ și autoritățile naționale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la aplicarea noilor plafoane tarifare.

Acordul primit din partea Comisiei, pe baza Directivei-Cadru încheie consultarea la nivel european și permite ANCOM adoptarea setului de măsuri propuse.

Tariful de terminare se facturează exclusiv în cazul apelurilor în afara rețelei și reprezintă prețul pe care rețeaua apelată îl solicită pentru acceptarea apelului.

Recent, președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a declarat că scăderea tarifelor de interconectare între operatorii de telefonie din România va permite intrarea pe piața de profil din România a noi jucători.

'Scăderea de trei ori a tarifelor de interconectare pe care și-i le plătesc operatorii între ei, practic scad barierele de intrare pe piață a unui operator virtual. Viitorul în domeniul telecom aș vrea să fie global. Aș vrea să plătesc tarife identice indiferent de țara în care călătoresc', a spus Marinescu.