Ziua internationala a muncii este sarbatorita astazi in aproape toata lumea. In Romania este „ziua gratarului si a mini vacantei pe litoral!
Ziua internationala a muncii este sarbatorita astazi in aproape toata lumea. Exista insa si exceptii, de exemplu Australia, Elvetia si Statele Unite.
La originea acestei zile sta reducerea normei zilnice de lucru.
În anul 1872, aproximativ 100 de mii de muncitori din New York au demonstrat, cerând ca ziua de munca sa aiba 8 ore.
15 ani mai tarziu, pe 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite si au câștigat acest drept, fără reducerea salariului.
Cu toate acestea ziua de 1 mai a devenit cunoscută in intreaga lume în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Chicago, cand politia a intervenit in timpul unor proteste, astfel ca 4 manifestanti au fost imuscati si multi altii au fost raniti.
În seara aceleași zile, a fost organizată o nouă demonstrație, iar din mulțime a fost aruncata o bomba spre coloana de polițiști.
Acestia au ripostat astfel ca incidentele s-au soldat cu sute de raniti si cateva persoane decedate, din ambele tabere.
În urma acestor evenimente, 8 lideri care aparțineau unei mișcări muncitorești au fost judecați si condamnati fie la moarte, fie la inchisoare pe viata.
Șapte ani mai târziu, o nouă investigație i-a găsit pe toti nevinovați.
In Romania, la fel ca in majoritatea tarilor vest europene, ziua de 1 mai este libera si inca dinainte de Revolutia din 1989 aceasta zi era motiv de bucurie pentru majoritatea romanilor care profitau de ziua libera pentru a merge la gratar sau, dupa cum a devenit obicei pentru foarte multi incepand din anii 90, sa se bucure de o mini vacanta pe litoral.