Punct final, la Chişinău, în a patra călătorie a lui Horia Mihail şi a Pianului Călător
Articol de , 15 mai 2014, 16:54 / actualizat: 31 mai 2014, 23:40
Turneul Pianul Călător, ajuns în 2014 la a IV-a ediţie, este la ceasul bilanţului.
La invitaţia Radio România, Horia Mihail şi Pianul Călător au pornit la drum pe 21 martie, au străbătut 5.700 de km prin ţară, apoi au susţinut un recital la New York, urmat de alte două în parcurile bucureştene, ultimul acord auzindu-se pe 14 mai 2014 la Sala cu Orgă de la Chişinău.
Turneul a fost organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Radio România Cultural.
Anul acesta Mozart, compozitorul ce şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă în turneu, a fost muza călătoriei muzicale, iar de muzica sa în interpretarea lui Horia Mihail s-au bucurat aproximativ 10.000 de spectatori care au venit în sălile de concert sau în parcurile bucureştene, răsplătind pianul şi pianistul cu aplauze entuziaste.
În recitaluri, Horia Mihail a interpretat două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană iar în concertele cu orchestra, trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian şi orchestră.
După parcurgerea unui itinerar ce a cuprins aproape toate zonele istorice ale ţării, în al patrulea an de călătorie pianul călător a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Roman, la Şcoala de artă Sergiu Celibidache.
În premieră, la Piteşti, la Braşov şi la Bucureşti, Horia Mihail a fost solist şi dirijor în acelaşi timp, interpretând, împreună cu filarmonicile din cele două oraşe şi cu Orchestra Naţională Radio, trei concerte mozartiene, în trei seri triumfale, în care acest mare muzician a dovedit reale abilităţi de conducător.
A fost o adevărată provocare pentru Horia Mihail şi o surpriză plăcută pentru public, care l-a văzut, pentru prima dată, în această postură, similară cu aceea pe care Mozart însuşi o avea în faţa orchestrei.
Turneul Pianul Călător s-a oprit şi în spaţii neconvenţionale. Horia Mihail, însoţit de un pian de concert adevărat, pus la dispoziţie de Radio România, a poposit în foişoarele din parcurile Herăstrău şi Cişmigiu, unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB.
Invitaţia a fost acceptată cu mult entuziasm de către toţi cei care au avut prilejul să asculte sonatele, rondourile şi fanteziile ale lui Mozart, indiferent de vârstă.