Guvernul ia în calcul scăderea TVA-ului la carne la 5%
Articol de , 23 mai 2014, 11:12
Reducerea TVA la carne de la 24% la 5% este o măsură luată în calcul de Executiv.
Afirmaţia îi aparţine premierului Victor Ponta şi a fost făcută cu ocazia unei vizite în Timişoara. Solicitarea a fost trimisă Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, la cererea producătorilor.
Premierul spune că în luna septembrie se va împlini un an de la aplicarea măsurii de reducere a TVA la pâine şi produse de panificaţie, ocazie cu care se va şti exact care a fost impactul ei.
În septembrie putem să trecem la următoarele grade: care înseamnă legume şi fructe, produse tradiţionale şi bio, şi după aceea producţia de carne.
Producţia de carne, reducerea TVA-ului pe care o susţin, pe care o consider necesară, va avea un impact pe buget mai mare decât celelalte produse, a declarat premierul Victor Ponta.
Calculele procesatorilor arată că măsura ar duce la ieftinirea produselor din carne cu până la 15%.
Industria alimentara este principalul donor de resurse la bugetul statului roman. a depăşit chiar industria auto.
Această industrie alimentară şi aş putea spune nava ei amiral – industria cărnii – rămâne în cont cel mai important contributor la nivelul economiei naţionale pentru bugetul statului.
Credem ca daca o masura de reducere a TVA-ului la 5% s-ar aplica eonomia naţională, chiar pe termen scurt, ar avea foarte mult de câştigat, a declarat Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Proagro.
Ei atrag atenţia că actuala taxă pe valoarea adaugată, de 24%, încurajează evaziunea fiscală, iar statul pierde anual peste 450 de milioane de euro.
Mai mult, este pusă în pericol sănătatea românilor, pentru că produsele vândute pe piaţă de firmele evazioniste nu sunt verificate.