Legea voucherelor de vacanță va aduce mai multi turiști în destinațiile din România
Articol de , 3 iunie 2014, 19:04
Legea voucherelor de vacanță va aduce mai mulți turiști în destinațiile din România și, implicit, mai multe venituri în unitățile de cazare și alimentație publică, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor de Promovare din România (FAPT).
‘Salutăm decizia de adoptare a Legii voucherelor de vacanță, proiect susținut de întreaga industrie, pentru care ANAT și FAPT luptă încă din 2009. Legea voucherelor de vacanță va aduce mai mulți turiști în destinațiile din România și, implicit, mai multe venituri în unitățile de cazare și alimentație publică.
De 5 ani, nu am încetat să facem lobby pentru a susține turismul românesc și iată că astăzi Legea voucherelor de vacanță a trecut de Parlament.
Angajații regiilor și companiilor de stat vor primi obligatoriu vouchere de vacanță și nu prime în bani.
Angajatorii privați sunt, de asemenea, stimulați să ofere vouchere de vacanță angajaților, în loc de bani, datorită impozitării reduse a acestora, comparativ cu impozitul mare pe fondul de salarii’, a declarat Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare din România.
Deputații au adoptat marți proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea de tichete de vacanță care vor fi suportate integral de angajator.
Proiectul, adoptat cu 215 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și 100 abțineri, prevede că pentru salariat tichetele de vacanță sunt scutite de plata impozitului pe venit și a asigurărilor sociale aferente, iar sumele corespunzătoare voucherelor vor fi deductibile pentru angajator la calculul impozitului pe profit, în limita a șase salarii minime pe economie, garantate, pentru fiecare angajat, pe an calendaristic.
Tichetele de vacanță pot fi acordate de angajator, acesta nefiind obligat, ci doar stimulat să le includă în pachetul salarial.
Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agențiile de turism autorizate de Ministerul Turismului și utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice pe teritoriul României.
Autoritatea Națională pentru Turism emite aceste vouchere, iar angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază în cursul anului fiscal de bilete de odihnă.
Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanță sunt: 10, 20, 30, 40 și 50 lei.
Proiectul de lege va fi propus șefului statului pentru promulgare, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.