Statul vrea să obțină peste 300 de milioane de euro din listarea Electrica
Articol de , 3 iunie 2014, 19:08
Autoritățile estimează că vor obține peste 300 de milioane de euro din vânzarea a 51% din acțiunile Electrica în cadrul ofertei publice inițiale care va începe pe 16 iunie, a declarat, marți, șeful Direcției de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu, într-o conferință pe teme energetice.
Potrivit acestuia, în sectorul energetic este nevoie de investiții de 30 de miliarde de euro, sumă care va fi confirmată sau revizuită în toamnă, odată cu lansarea în dezbatere publică a noii strategii energetice a țării.
Dumitrașcu a afirmat că fondurile obținute în urma procesului de listare la bursă a societății Electrica vor fi folosite pentru întărirea rețelelor.
La finele săptămânii trecute, compania Electrica a publicat, la Bursa de la Londra, anunțul de listare pe piața de capital.
Listarea efectivă a Electrica ar putea să se realizeze la sfârșitul lunii iunie, subscrierea urmând să înceapă la jumătatea lunii viitoare, arată un comunicat al Departamentului pentru Energie, citat de Agerpres.
Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, Departamentul pentru Energie intenționează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori București.
Guvernul s-a angajat, în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internațional, să listeze la bursă, în iunie 2014, furnizorul și distribuitorul de energie Electrica.
În scrisoarea de intenție încheiată de Executiv și FMI în data de 5 martie 2014, principalele mențiuni referitoare la privatizarea Electrica sunt următoarele: separarea prin lichidare a trei societăți regionale de întreținere generatoare de pierderi, extragerea din Electrica a participațiilor minoritare deținute de Electrica la societățile de distribuție deja privatizate, soluționarea problemei neplății de către CFR a achizițiilor de electricitate de la Electrica, lansarea unei oferte publice inițiale pentru pachetul majoritar din acțiunile statului, în urma majorării de capital planificate.
Lansarea ofertei este un criteriu structural de referință, iar termenul din scrisoare este 31 mai 2014.
Grupul Electrica este lider în distribuția și furnizarea de energie electrică în România.
Potrivit ANRE, în 2013, grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.
Potrivit ANRE, în 2013, grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.
Electrica a raportat un profit net consolidat (excluzând participațiile minoritare) de 60 milioane lei la venituri de aproximativ 1,2 miliarde lei după primul trimestru din acest an, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, publicate.
La 31 decembrie 2013, compania a afișat un profit net consolidat, cu excepția participațiilor minoritare, în valoare de 243 milioane lei, la venituri de aproximativ 5,2 miliarde de lei.