Numărul românilor victime ale traficului de persoane a scăzut în 2013 la sub 1.000
Articol de , 11 iunie 2014, 15:45
Numărul cetățenilor români identificați ca victime ale traficului de persoane a reprezentat o constantă în ultimii ani, dar pentru prima dată în anul 2013 a scăzut sub 1.000, a declarat miercuri directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Romulus Nicolae Ungureanu, cu ocazia lansării Campaniei naționale privind prevenirea exploatării sexuale.
„Vorbim de 896 de cetățeni români identificați ca victime atât pentru exploatare sexuală, cât și prin muncă.
Aplicat pe exploatarea sexuală, aș dori să menționez că în 2013, 439 de persoane au căzut victime traficanților în vederea exploatării sexuale.
Este o cifră îngrijorătoare, chiar dacă în general cifrele sunt seci, atunci când vorbim de trafic de persoane, fiecare cifră poartă o poveste.
439 de victime ale traficului de persoane înseamnă 439 de femei exploatate sexual, 439 de povești, 439 de familii distruse, afectate, copii care poate au fost lăsați în urmă, acasă sau care poate nu și-au recunoscut mamele atunci când noi am reușit să le aducem înapoi în țară”, a spus Ungureanu.
El a precizat că profilul potențialei victime a unui posibil trafic de persoane a prezentat o mobilitate continuă în ultimii ani, deoarece traficanții se adaptează la contextul social, economic și la măsurile aplicate de autorități, dar și vulnerabilitățile se schimbă de la an la an.
Evenimentul și campania de prevenire se derulează în baza „Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse” prin Proiectul „Prevention, Identification, Protection”.
Obiectivul general al proiectului este de a contribui la scăderea traficului de ființe umane în România, dar și consolidarea capacității de intervenție a actorilor guvernamentali din România (reprezentanți ai ANITP, ofițeri de poliție, procurori, judecători) implicați în prevenirea, identificarea, repatrierea și reintegrarea victimelor traficului de ființe umane.