România, pe primul loc în topul țărilor europene cu risc de sărăcie în rândul copiilor
Articol de , 12 iunie 2014, 16:49
România se află pe primul loc în topul țărilor europene în ceea ce privește riscul de sărăcie în rândul copiilor, alături de Bulgaria, potrivit unui raport realizat de organizația Salvați Copiii și făcut public joi.
România împarte acest loc cu Bulgaria, în cele două țări 52,2 la sută, respectiv 52,3 la sută dintre copii prezentând risc de sărăcie sau excluziune socială.
Țările nordice se află pe ultimele locuri ale acestui clasament, cu 12 până la 19 la sută dintre copii care trăiesc în risc de sărăcie.
În Grecia, Ungaria și Letonia, procentul este de 35 până la 41 la sută.
Raportul este rezultatul unei analize derulate de către organizațiile membre Salvați Copiii din Danemarca, Elveția, Finlanda, Germania, Islanda, Italia, Lituania, Regatul Țărilor de Jos, Norvegia, România, Spania și Suedia.
Au fost analizat în acest sens cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveția, Islanda și Norvegia. Toate informațiile au fost preluate de la Eurostat, în ianuarie anul acesta, iar rezultatele au fost înaintate și membrilor Comisiei Europene și ai Parlamentului European.
Studiul a fost realizat cu ajutorul unui indicator care are în vedere persoane care trăiesc în gospodării cu venituri sub pragul sărăciei, persoane care trăiesc în gospodării cu intensitate a muncii foarte scăzută și persoane grav defavorizate în ceea ce privește presiunea economică și bunurile durabile.
Raportul subliniază că sărăcia nu reprezintă doar lipsa banilor, ci este o situație în strânsă legătură cu excluziunea socială și lipsa accesului la servicii.
La nivelul Uniunii Europene, proporția copiilor în risc de sărăcie a crescut de la 55,3 la sută la 61 la sută, în 2012, în cazul celor care au părinți cu un nivel de educație mai redus, în timp ce creșterea a fost de 0,5 la sută în cazul copiilor cu un nivel ridicat de educație.
Datele pentru România arată că 87,1 la sută dintre copiii ai căror părinți au un nivel mai scăzut de educație sunt în risc de sărăcie, față de 14,6 la sută dintre copiii cu părinți cu un nivel mai ridicat de educație.