Majoritatea oamenilor preferă să mintă sau să facă fapte rele decât să spună „nu”
Articol de , 23 iunie 2014, 11:02
Majoritatea oamenilor preferă să spună o minciună sau să facă o faptă rea dacă li se cere decât să înfrunte disconfortul social de a spune „nu”, se arată într-un nou studiu.
Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo spun că oamenii au tendinţa de a subestima capacitatea unor persoane de a influenţa comportamentul etic al altei persoane, informează dailymail.co.uk.
Autorii canadieni ai studiului spun că oamenii ar putea fi de acord să facă lucruri rele pentru a evita situaţia jenantă de a refuza.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii canadieni au realizat o serie de experiemente, care au fost publicate în Personality and Social Psychology Bulletin.
În primul rând, cercetătorii au cerut unui număr de 52 de studenţi să estimeze câte persoane ar trebui abordeze pentru a găsi trei oameni care să fie dispuşi să mintă pentru ei.
Astfel, participanţii erau rugaţi să semneze un formular care indica faptul că organizatorii le-au oferit o introducere verbală a unui nou curs.
Participanţii au presupus că ar trebuie să întrebe în medie 8,47 de oameni înainte ca trei dintre ei să fie de acord, dar s-a dovedit că n-a fost nevoie să întrebe decât jumătate dintre acesţia – 4,39.
Aproximativ 9 din 10 studenţi au supraestimat procentul de oameni pe care ar fi trebuit să-i întrebe.
Într-un alt studiu, 25 de participanţi au fost rugaţi să estimeze câţi oameni trebuie să întrebe înainte ca trei dintre ei să fie de acord să vandalizeze o carte de la bibliotecă prin scrierea cuvântului „murătură” în interiorul ei.
Participanţii la studiu au presupus că ar trebui să întrebe în medie 11 persoane, dar, de fapt, media a fost de 4,7.
La alte două studii, sute de persoane au fost rugate să-şi imagineze că sunt fie realizatori, fie instigatori, fie parte neutră într-o serie de scenarii ipotetice, cum ar fi să cumpere bere pentru minori şi să descarce ilegal un film de pe internet.
Cei care au jucat rolul realizatorului au spus că s-ar simţi mult mai incomod dacă un prieten sau un coleg i-ar împinge spre un comportament imoral, decât dacă i-ar sfătui să se comporte etic, dar cei care au jucat rolul instigatorului sau partea neutră nu au anticipat diferenţa.