Zimbrul european revine în România după două secole de la dispariție
Articol de , 23 iunie 2014, 10:35
Zimbrul european a revenit în România după două secole de la dispariție, iar primele 17 animale au ajuns aici în luna mai de la rezervații naturale și crescătorii din întreaga Europă, amintește duminică EFE, într-un material transmis de la București și preluat și de cotidianul La Vanguardia.
Au fost vremuri în care zimbrul european domnea în pădurile de pe continent, din Peninsula Iberică și până în Rusia, însă vânătoarea și înălțimea arborilor l-au eliminat.
La fel s-a petrecut și în România, unde zimbrul tocmai a revenit după două secole de la dispariție, în urma unui amplu proiect de repopulare.
Primele 17 animale au ajuns aici în luna mai, de la rezervații naturale și crescătorii din întreaga Europă, iar până în luna octombrie, vor fi supravegheate în mod deosebit și se vor afla în semicaptivitate, după care zimbrii vor fi lăsați în libertate în pădurile din Țarcu Armeniș.
Această regiune din Carpați a fost aleasă pentru că în trecut a constituit unul dintre habitatele principale ale acestui animal uriaș, iar aici abia dacă există activitate omenească, biodiversitatea este extinsă, și se găsesc și coridoarele ecologice, care ușurează supraviețuirea și reproducerea celui mai mare mamifer din Europa.
După perioada de adaptare, animalele vor trăi în libertate deplină într-o zonă de 59.000 de hectare. Nu vor mai primi de mâncare de la cei care au organizat repopularea — Rewilding Europe și World Wide Fund România (WWF) — decât dacă iarna va fi prea dură și va forța intervenția omului.
Această repopulare este o noutate în Europa, pentru că este prima care are loc nu într-o rezervație naturală, ci în locuri în care animalele se vor bucura de deplină libertate de mișcare.
Ultimul zimbru în libertate a fost vânat în România în 1790 în munții din Transilvania.
Cu proiectul „Zimbrii din Munții Țarcu” se urmărește mai ales „îmbinarea protejării naturii și habitatului cu dezvoltarea locală, prin crearea unei rețele de obiective turistice”, mai spune Hăgătiș.
Zimbrii se vor înmulți în vara acestui an, pentru că se vor naște alți 10, iar turma se va mări cu câte 20 în fiecare an, astfel că va ajunge la cel puțin 200 în 2024.
Animalele aduse în România au, în medie, vârsta de trei ani, iar speranța de viață a speciei nu depășește 20 de ani. În noul lor ecosistem, vor coexista și cu alte animale sălbatice, precum urși sau lupi.
Sursa: Agerpres