Atenţie la zahăr! Problemele grave de sănătate pe care le poate cauza consumul în exces
Articol de , 30 iunie 2014, 16:12
Zahărul nu are efecte negative doar asupra siluetei ci şi asupra sănătăţii, de aceea multţi cercetători îl numesc ,,moartea albă”.
Iată ce probleme grave de sănătate poate cauza consumul excesiv de zahăr:
1. Diabet
Pancreasul secretă insulina, un hormon esenţial ce are rolul de a metaboliza zaharurile din organism.
După fiecare masă, corpul reacţionează la hrana consumată, secretând insulină mai ales ca reacţie la consumul de carbohidraţi, pentru a menţine nivelul zahărului din sânge.
Când celulele devin rezistente la insulină, pancreasul produce o cantitate mai mare de insulină pentru a ţine sub control nivelul glucozei din sânge.
Dacă producţia crescută de insulină nu reuşeşte să ţină sub control nivelul zahărului, persoana ajunge să sufere de diabet.
Chiar dacă producţia sporită de insulină nu duce la dezvoltarea diabetului, nivelul crescut al acestui hormon în corp are consecinţe negative, printre care creşterea nivelului trigliceridelor din sânge, hipertensiune şi numeroase alte dereglări ce poartă laolaltă numele de „sindrom metabolic”.
Acesta este de multe ori primul pas spre afecţiuni cardiovasculare.
Experimentele au arătat că cea mai rapidă cale prin care rezistenţa la insulină poate fi indusă unui şobolan de laborator este o dietă în care predomină fructoza şi zahărul.
Efectul este imediat: ficatul lui transformă fructoza în grăsime, care se acumulează în ficat şi provoacă rezistenţă la insulină şi sindrom metabolic.
Îndată ce zahărul şi fructoza sunt eliminate din dietă, ficatul şobolanilor îşi revine, iar rezistenţa la insulină dispare.
2. Boli de inimă
Consumul de cantităţi mari de zahăr poate duce la creşterea riscului apariţiei bolilor de inimă, potrivit unei cercetări recente.
Studiul, realizat pe 6.000 de adulţi care au fost urmăriţi timp de şapte ani, a analizat efectul pe care consumul de zahăr îl are în apariţia unor boli precum Alzheimer, diabet, cancer şi afecţiuni cardiace.
Consumul exagerat de zahăr (peste trei linguriţe pe zi) poate duce la creşterea nivelului de trigliceride şi colesterol.
„Este important pentru oameni să fie atenţi la ce cantitate de zahăr adaugă în alimentaţie şi să încerce să o reducă”, a spus Miriam Vos, profesor de pediatrie la Emory School of Medicine.
3. Cancer
Este bine cunoscut faptul ca nivelurile ridicate de zahar din sange sunt caracteristice in obezitate si diabet.
Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca diabetul si obezitatea sunt, de asemenea, legate de o crestere a riscului de cancer.
Populatia diabetica are riscuri duble de a suferi de cancer de pancreas sau de colon, potrivit unor studii epidemiologice.
O echipa de cercetatori, condusa de dr. Custodia Garcia-Jimenez de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, a descoperit un mecanism-cheie care leaga obezitatea si diabetul de cancer: un nivel ridicat de zahar creste activitatea unei gene implicate in progresia cancerului.
4. Afectează creierul
O dietă bogată în zahăr procesat încetinește funcțiile creierului și afectează memoria și procesul de învățare.
Un studiu efectuat în Statele Unite a demonstrat că după 6 săptămâni în care se consumă multe alimente cu un conținut crescut de zahăr, neuronii funcționează mai lent și activitatea sinapselor este scăzută.
De asemenea, apare rezistența la insulină, hormonul care controlează concentrația glucozei în sânge.
În momentul în care insulina nu mai poate regla capacitatea celulelor nervoase de a folosi și de a depozita glucoza, care este sursa lor de energie, apare pierderea memoriei și încetinește procesul de învățare.