Evenimente de excepţie la Radio România Muzical

O ediţie specială a Serii de operă cu Luminiţa Arvunescu este programată vineri, 27 iunie, între orele 17:05-19:00: invitat este Ioan Holender, un nume emblematic pentru istoria Operei de Stat din Viena, al cărei director a fost între anii 1992 -2010 (cel mai lung directorat din istoria teatrului), dar şi pentru Festivalul Internaţional George Enescu, al cărui director artistic şi preşedinte de onoare este din 2005.

Emisiunea poate fi ascultată live la Radio România Muzical, iar pe site-ul www.romania-muzical.ro va putea fi urmărită ulterior şi înregistrarea video realizată în studioul de emisie Radio România Muzical.

Prezenţa la Bucureşti a lui Ioan Holender în această perioadă este prilejuită de participarea sa în juriul concursului Grand Prix de l’Opera organizat de Opera Naţională Bucureşti.

Între 30 iunie şi 2 iulie, Radio România Muzical propune zilnic un concert de excepţie transmis în direct.

Luni, 30 iunie, de la ora 21:30, poate fi ascultat concertul care încheie seria intitulată Proiectul Martha Argerich din cadrul Festivalului de la Lugano (Elveţia).

Alături de Orchestra Elveţiei Italiene, dirijată de Jacek Kaspszyk, vor urca pe scena de la Centrul Congreselor din Lugano nume binecunoscute ale muzicii clasice: pianiştii Khatia Buniatishvili şi Nicholas Angelich, violonistul Renaud Capuçon, violoncelistul Gautier Capuçon, seara culminând cu evoluţia pianistei Martha Argerich, solista Concertului nr. 20 pentru pian şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart.

Concertul este comentat de Dan Ghineraru şi poate fi reascultat pe site-ul www.romania-muzical.ro până pe 30 iulie.

Proiectul Martha Argerich a ajuns la a 13-a ediţie, organizatorii considerându-l un laborator în care muzicieni aflaţi la porţile afirmării evoluează în compania artiştilor consacraţi, sub îndrumarea legendarei deja Martha Argerich, pianista argentiniană care la 73 ani a devenit un simbol al excelenţei, combinate cu o notă de nonconformism.

Printre muzicienii susţinuţi de Martha Argerich s-a numărat şi românca Mirabela Dina, câştigătoare în 1999 a premiului I la concursul de pian Martha Argerich de la Buenos Aires.

Robeco Summer Nights se intitulează proiectul în cadrul căruia vor concerta în celebra sală Concertgebouw din Amsterdam membrii Orchestrei Simfonice din Bamberg.

În 1 iulie, de la ora 21:00, orchestra germană va evolua sub bagheta dirijorului austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh alături de care a putut fi ascultat şi la Bucureşti, în cadrul Festivalului Enescu 2013.

Solişti vor fi fraţii Arthur şi Lucas Jussen, solişti în Concertul pentru două piane şi orchestră de Mozart.

De altfel, întregul program este unul în stil clasic: se deschide cu uvertura Coriolan şi se încheie cu Simfonia a VII-a, lucrări semnate de Ludwig van Beethoven. Concertul este transmis la Radio România Muzical, în direct, comentat de Anca Ioana Andriescu, dar poate fi reascultat pe site-ul www.romania-muzical.ro până pe 1 august.

Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct miercuri, 2 iulie, de la ora 19:00, concertul care închide actuala stagiune a Orchestrei Filarmonicii George Enescu.

Lucrări binecunoscute de Rossini, Paganini şi Respighi figurează în programul acestui eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, cu ocazia ceremoniei de deschidere a semestrului Preşedinţiei Italiene a Consiliului Uniunii Europene. Dirijor este italianul Gian Luigi Zampieri, iar solist, violonistul Alexandru Tomescu, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Concertul este comentat de Maria Monica Bojin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.