Bucuresti FM iti prezinta povestea celei mai moderne pesteri din Romania
Articol de , 16 iulie 2014, 17:49 / actualizat: 16 iulie 2014, 20:17
Peştera Valea Cetăţii, care se află la doar 3 kilometri de oraşul Râşnov, pe drumul spre Poiana Brasov, este considerata pesterea cea mai modern amenajata din tara noastra.
Grota din masivul Postăvaru se află la o altitudine de 790 de metri şi este deschisă turiştilor între orele 10 şi 20 (în perioada 1 mai – 22 octombrie) şi între 10 şi 18 (în perioada 23 octombrie – 30 aprilie).
Peştera, decoperită în 1949, a fost explorată pentru prima dată în 1954.
Cei care au cercetat-o au descoperit că ea are o lungime totală de 958 de metri. Amenajarea modernă a peşterii, realizată după 2010, a vizat construcţia infrastructurii turistice pentru vizitarea în siguranţă a unei porţiuni de 330 de metri din peşteră.
A fost introdus iluminat cu leduri pentru a nu deranja liliecii, au fost construite poduri din fibră de sticlă, trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecţie, scări şi un pasaj subteran.
Deschisă publicului larg în 2011, peştera poate fi vizitată pornind de la intrarea din Poieniţa Dracului. O galerie lungă de 16 metri duce vizitatorul într-o mică sală, în care apare cursul de apă.
Apoi, se poate porni pe două galerii, care se întâlnesc după 45 de metri. Se continuă prin galerie încă 170 de metri şi se ajunge în Sala Mare a peşterii (înaltă de până la 20 de metri şi cu o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi).
Acustica fantastică a acestui spaţiu a încurajat un cvintet format din instrumentişti ai Filarmonicii din Braşov să vină aici în fiecare sâmbătă, pentru a susţine un concert de jazz.
Potrivit site-ului cesavezi.ro, accesul la peşteră se poare face cu maşina, dinspre şoseaua DN1E Braşov-Poiana Braşov-Râşnov, urmând Valea Cetăţii, până la confluenţa ei cu Valea Fundata, unde, la kilometrul 19,4, există o parcare modernă special amenajată pentru deservirea ariei naturale protejate.
Din parcare, se poate ajunge cu bicicleta sau pe jos, urmând drumul sau poteca de acces amenajată în lungul văii Fundata sau pe traseele turistice sau tematice.
Preţul de vizitare este de 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii. Pentru grupuri, tarifele sunt mai mici (12 lei pentru adulţi, 7 lei pentru copii).
Preţul de intrare la concertul de jazz organizat în fiecare sâmbătă costă 40 de lei.